Afbeelding

'Voor iemand met dementie heeft een telefoon een snoer'

ARNHEM - Mijn moeder woont sinds kort in een zorgvilla van Stepping Stones Home & Care. Ze dementeert. In haar zorgvilla wordt gezorgd dat bewoners zich thuis voelen. De zorgvilla is kleinschalig en een tikje ouderwets ingericht. Op haar kamer staat een telefoon mét snoer. Zo kan ze af en toe haar broer bellen.

Recente herinneringen verdwijnen. Dergelijke zaken zijn essentieel voor ouderen met dementie. Langzaam verdwijnen de recente herinneringen uit hun brein. Zij herkennen ze de dispenser niet meer als 'zeep', een mobieltje niet als 'telefoon'. Bij mijn moeder wordt hier rekening mee gehouden. Zo wordt zij niet omringd door voorwerpen die ze niet begrijpt.

Eigen regie
De verzorgenden houden rekening met het dagritme en de voorkeuren van mijn moeder. Bij goed weer wordt er gewandeld in de tuin of het nabijgelegen park. De koffie om elf uur is een vast ritueel, net als het avondeten. Dat geeft houvast. De bewoners helpen, net als thuis, mee met de dagelijkse taken zoals koken en de was vouwen. Dit draagt bij aan het huiselijke gevoel en de beleving.

Belevingsgerichte zorg
Deze belevingsgerichte zorg is helaas niet standaard. Bij de zorgvilla's van Stepping Stones Home & Care is dit wél het uitgangspunt. De vele hersenstudies die de afgelopen jaren gedaan zijn, hebben veel duidelijk gemaakt over dementie. Belevingsgerichte zorg sluit aan bij die inzichten.

Stepping Stones Home & Care heeft twee zorgvilla's in Arnhem: Villa Oosterveld (villaoosterveld.nl) en
Villa Saksen Weimar (villasaksenweimar.nl).