Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

De 'magnolia van Bert'...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

HUISSEN - ...Aprilmaand, magnoliamaand. Elke lente kijk ik daar naar uit. Mijn favoriete magnolia staat in het pittoreske stadstuintje van het echtpaar Dick en Riet van der Meiden aan de sfeervolle Langestraat, huisnummer 9, van het historisch centrum. De liefde straalt van het stadstuintje af; ieder jaargetijde. Maar als de magnolia in bloei staat dan is daar het magisch moment en geniet ik met volle teugen van de enorme roze-witte bloemen met die betoverende geur.

De magnolia werd rond 1970 geplant. 'Onze zoon Bert wilde altijd al een boom en toen we hier in de voormalige pastorie kwamen wonen', vertelt Riet niet zonder trots en met een twinkeling in haar ogen, 'kochten we deze magnolia voor Bert zijn dertiende verjaardag.' Een bijzonder verjaarscadeau. Dat zou al gauw blijken. Want de magnolia is door de jaren heen uitgegroeid tot een karakteristieke 'boomstruik'. Dè blikvanger van het 'lommerrijke' pleintje bij de protestantse kerk. En aan belangstelling heeft ze niet te klagen. Nee, het is een spectaculaire aandachtstrekker die vele harten steelt en wordt vereeuwigd met vele 'selfies'. Trots als een pauw is het 'pluk de dag' echtpaar Van der Meiden (van rond de 'negentig') dat velen ervan meegenieten.

De magnolia is dan ook een fenomeen. Er is een enorme soortenrijkdom aan magnolia's. De 'magnolia van Bert' betreft de gewone magnolia, de Magnolia x soulangeana. Een 'Chinese kruisingsvorm'. Een populaire magnoliasoort. En een echte april-bloeier. De Magnolia is de oudst bekende bloemplant ter wereld. De huidige bloemopbouw stamt nog uit de oertijd en de bloemen worden vooral bestoven door kevers omdat er in die oertijd nog geen bijen waren. Een mooi weetje. De magnoliabloem lijkt ontsproten uit een tulpenbol. En daarom wordt de magnolia in de volksmond ook wel 'tulpenboom' genoemd. Een misvatting. De magnolia is vernoemd naar de Franse botanicus Pierre Magno. En de 'officiële' Nederlandse naam is: beverboom. Het idee hierachter: De 'bloemknoppen' hebben een 'bevermodel' dan wel bevers zouden gek zijn geweest op de het (gevallen) bloemblad. De echte tulpenboom is Liriodendron tulipifera, een familielid van de magnolia. Een mooie solitaire echte tulpenboom staat in de Walstraat bij het ronde bankje. Ook in het historisch centrum. Maar het is nog even wachten voor dat 'tulpenboomfeest'… Al met al, de gewone magnolia is een schitterende 'boomstruik' en vertelt ook het verhaal van het leven als geen andere plant. De uitbundige bloei, die piekmomenten, het fraaie blad in de zomer naar de herfst van het leven. Herinneringen, allemaal facetten, verpakt in het verjaarscadeau; de 'magnolia van Bert'…