Living statues van Gendtse bodem (foto Sjaak Veldkamp)
Living statues van Gendtse bodem (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Winkeliers Gendt

koesteren concept buiten de lijntjes

GENDT - Laat de klinkers leven. Een nieuw evenement van de Gendtse Winkeliers Vereniging (GWV). Een evenement georganiseerd buiten de veilige 'braderie lijntjes'. En da's gelukt, zegt voorzitter Henk Gertsen met trots. Belangstellenden kwamen massaal op het nieuw aangekondigde straatfeest in het centrum af.

De GWV bestaat 50 jaar. Aanleiding om Gendt en omgeving een ongewoon straatfeest aan te bieden. Een aantal ondernemers liet zich van hun gastvrije kant zien door gratis hun producten te laten proeven. Anderen hadden zich ingezet voor een bijzonder doe-activiteit. Muziek, theater, sport, mode, kijken, ontmoeten, kletsen, alles liep op het Julianaplein en in de Dorpstraat naadloos in elkaar over. Trekkers waren een modeshow, living statues van Gendtse inwoners, een auto met graffiti bespuiten, zelf een kunstwerk maken en een gigantische groot luchtkussen als stormbaan.

Was het straatfestival Laat de klinkers leven eenmalig, of gaat Gendt er mee door. De eerste reactie van Henk Gertsen van de GWV was dat het naar meer smaakt. Het jubileum was een eenmalig evenement. Of je dat moet herhalen, daar zet Gertsen vraagtekens bij. Het frisse concept is wel iets om te behouden, vindt de voorzitter. De evaluatie zal binnen de Gendtse winkeliersvereniging een positieve bijeenkomst worden.

Een evenement buiten de veilige lijntjes organiseren, komt op een moment dat binnen de GWV een discussie plaatsvindt over de braderie tijdens het Kersenfeest. De belangstelling van handelaren en publiek loopt terug. Vorig jaar werd dat op de zaterdag duidelijk gemaakt. Een tendens die ook landelijk speelt, weet Gertsen. "Het concept braderie is landelijk over de houdbaarheidsdatum. Het kán anders."