Afbeelding
Foto:

TOP-film: The Zoo keepers wife

BEMMEL - Donderdag 3 mei om 20.00 uur vertoont TOP de film The Zoo keepers wife in de Theaterkerk. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

De Poolse eigenaars van een dierentuin hielpen tijdens de Tweede Wereldoolog Joden ontsnappen. In The Zookeeper’s Wife is het Antonina Zabinski die haar door de Duitsers geneutraliseerde dierentuin gebruikt als doorvoerroute voor Joodse mannen, vrouwen en kinderen. Dit alles gebeurt onder de neus van de idealistische zoöloog Lutz Heck. Voor de invasie was hij een goede vriend van de Zabinskis, die Antonina heimelijk maar gereserveerd gadesloeg. Iets te rigoureus transformeert Brühl nu in een fervent uitdrager van Hitlers idealen. Zijn even utopische als absurde wens de oeros (terug) te fokken zorgt ervoor dat de poorten van de dierentuin niet voorgoed hoeven te sluiten. Antonina mag met haar man Janen zoontje Ryszard in het landhuis blijven wonen.

Ondertussen mag Jan regelmatig voor voedseltransport het getto van Warschau betreden. Meer dan driehonderd Joden verlaten het getto in zijn truck en ontsnappen via de dierentuin. Een select gezelschap schuilt daarnaast jarenlang in de kelder van Antonina’s landhuis.