't Huis te Bemmel wordt voor zeven ton opgeknapt. (foto Sjaak Veldkamp)
't Huis te Bemmel wordt voor zeven ton opgeknapt. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Geen gemeentelijke subsidie

voor particuliere rijksmonumenten

BEMMEL – Het college is niet van plan om subsidies te geven voor verbouwing of restauratie van particuliere rijksmonumenten die niet opengesteld zijn voor het publiek. Dit hebben de eigenaren van Huis Binnenveld in Huissen en 't Huis te Bemmel te horen gekregen.

De nieuwe eigenaar van Huis Binnenveld heeft plannen voor restauratie en verbouwing van één woning naar vijf appartementen. Joep Ratering Arntz is met zijn drie zussen door nalatenschap eigenaar van 't Huis te Bemmel. Vijf jaar geleden begon hij met de voorbereiding voor een fors restauratieplan. Om het te behouden voor Bemmel en de volgende generatie, zegt hij zelf.

Het monumentale pand staat in de steigers. De werkzaamheden zijn divers. Zo worden bijvoorbeeld het dak torentje en het stucwerk op de gevels hersteld. De kozijnen worden vervangen, de terrassen voor en achter krijgen aandacht en de statige toegangspoort wordt opgeknapt. Kosten circa 7 ton. Aanvankelijk ging Ratering Arntz er van uit dat de provincie met 75 procent subsidie over de brug zou komen. Het bleek slechts 60 procent te zijn. De familie zit met een gat van circa 100.000 euro.

De positieve gesprekken met de burgemeester, wethouder en een ambtenaar gaf Joep Raterering Arntz hoop. Het gevoel groeide dat de gemeente Lingewaard achter zijn plannen staat om het monumentale pand voor Bemmel te behouden. Het ging om een bedrag van maximaal 10.000 euro. Aan het eind van het liedje heeft het college negatief besloten.

Kasteel Doornenburg profiteert wel van deze subsidie. En dat kan de gemeente goed verdedigen, vindt het college. Het rijksmonument in Doornenburg is opengesteld voor het publiek, heeft een aantrekkende werking op toerisme en is eigendom van een stichting. De familie Ratering Arnts en de eigenaar van Huis Binnenveld in Huissen, voldoen niet aan deze criteria.