‘Traliehekwerk voor de waterput’
‘Traliehekwerk voor de waterput’ Foto:

Het 'geheim' van boerderij De Woerdt

RESSEN - In het jubileumboek van de Historische Kring Bemmel (HKB) wordt over de grote boerderij De Woerdt geschreven dat onder de fundering van het woongedeelte zich een eeuwenoude waterput bevindt. Maar over hoe deze waterput is ontstaan of hoe deze eruit ziet is geen informatie.

Aanleiding voor Paul Oostervink van de HKB om dit ter plaatse te onderzoeken en het 'geheim' te ontrafelen. Volgens de huidige bewoner, Wessel van Olst heeft zijn opa, Wessel Johannes van Olst (1924-2003) bij toeval de 'geheime' waterput ontdekt. Bij het verwijderen van de bedstede van de muur zag hij dat zich hierachter een holle ruimte bevond met daarin een waterput en een loden waterleiding. Deze waterleiding leidde toentertijd naar de pomp in de keuken. Deze pomp is door de laatste pachter van De Woerdt, de familie Pors, tot 1980 gebruikt.

Na de geboorte van Wessel van Olst en zijn broer heeft hun vader, Nico van Olst, er een traliehekwerk voor geplaatst ter voorkoming dat zijn zonen op onderzoek zouden uitgaan.

[Foto] Het 'geheim'van De Woerdt is dat zich onder het oude woongedeelte van de boerderij een meer dan 200 jaar oude waterput bevindt. Op 12 maart 2018 is de waterput door senior KNA en regio-archeoloog Joris Habraken onderzocht. De waterput heeft een doorsnede van ca 1,20 meter en is 2,40 meter diep. Hoewel niet met zekerheid te zeggen is of de waterput en het huis tegelijkertijd zijn gebouwd zijn de stenen van de waterput en de buitenmuur van de boerderij van hetzelfde formaat 21 x 1 x 5. Het gehele verhaal is na te lezen door naar de website van de Historische Kring Bemmel te gaan.