De binnentuin van Het Convent (foto: Henk van Eimeren)
De binnentuin van Het Convent (foto: Henk van Eimeren) Foto: Henk van Eimeren

Koningsdag: unieke aubade

HUISSEN - Stinase organiseert in Huissen een unieke aubade op Koningsdag in het centrum van Huissen. Iedereen is uitgenodigd om met een Oranjebittertje te toosten op de Koning.

De aubade is een typisch Nederlandse traditie op Koningsdag, waarbij het volk de koning toezingt. In het algemeen treedt de plaatselijke burgemeester als vertegenwoordiger van de koning op. In Huissen is deze traditie weer opgepakt en is er bij ’t Convent (Raadhuisplein / Langekerkstraat) de aubade. Aan deze aubade werken De Gilden en ’t Torkest mee.

Vanaf 12.45 uur zal ’t Torkest zorgen voor een gezellige muziek. Om 13.00 uur zal u welkom geheten worden door Stinase en zal er gesproken worden namens de gemeente Lingewaard. Daarna zal tijdens het zingen van volkslied de nationale driekleur gehesen worden. Zodra de vlag in top hangt gaan de gilden hun vendelgroet brengen.

Na deze korte ceremonie worden alle belangstellenden uitgenodigd om mee te gaan naar de Binnentuin, waar iedereen een Oranjebitter krijgt. Voor de kinderen is er ranja. Zodra iedereen het bekende drankje in de hand heeft zal er een gezamenlijke toost uitgebracht worden op de Koning.