De handwerkgroep van zorgcentrum Sint-Jozef ging massaal aan de slag om katoenen vlaggetjes te haken. (foto Sjaak Veldkamp)
De handwerkgroep van zorgcentrum Sint-Jozef ging massaal aan de slag om katoenen vlaggetjes te haken. (foto Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Veel vlaggetjes voor Laat de klinkers leven

GENDT – Het 50-jarig jubileumfeest van Winkeliers Vereniging Gendt (WVG) op zondag 15 april is voor Lianne Pere een beetje uit de hand gelopen. Haar oproep vlaggetjes te haken om het Haak-en Breicafé feestelijk aan te kleden heeft heel Lingewaard aan het haken gezet. Het feestprogramma 'Laat de klinkers leven' begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Het programma speelt zich af in de Dorpstraat en op het Julianaplein. Een straatfeest met muziek, proeverijen, creatief, sport, theater, workshops, mode en kinderactiviteiten. Een deel van de Dorpstraat wordt in beslag genomen door een grote stormbaan en een catwalk voor modeflitsen. Op het Julianaplein zijn tal van doe-activiteiten. Centraal staat het horecaplein voor een drankje, hapje en natuurlijk om elkaar te ontmoeten.


In het Haak- en Breicafé kunnen belangstellenden onder het genot van een gratis kop thee haken en breien. De bedoeling was de tent te versieren met vlaggetjes, gehaakt met restjes katoen. Zo'n honderd vlaggetjes zou al mooi zijn, zo had Pere in gedachte. Een oproep op Facebook bracht onverwacht veel reacties op. "Na een maand dacht ik, oei, waar gaat dat heen." De handwerkgroep van zorgcentrum Sint-Jozef kreeg de smaak te pakken.

Het straatfestival 'Laat de klinkers leven', wordt aanstaande zondag aangekleed met gehaakte slingers met een totale lengte van circa 175 meter. "Ik denk dat er in heel Lingewaard geen restje katoen meer over is", zegt Lianne Pere met een lach. Een aantal bereidwillige haaksters heeft Lianne bijgestaan om de lapjes katoen tot een slinger aan elkaar te haken. De organisatie heeft nog geen idee wat er na zondag met de slingers gedaan kan worden.

Pere is eigenaar van een handwerkwinkel in Gendt. Volgens haar is haken, breien en zelf kleding maken terug van weggeweest. Het is weer een populaire hobby voor jong en oud. Het Openluchtmuseum in Arnhem heeft het haken onder scholieren weten te promoten. Ook op internet verschijnen steeds meer nieuwe webshops en handwerkblogs.