De poppy naast de Goudsbloem (foto: Exoduscomité)
De poppy naast de Goudsbloem (foto: Exoduscomité)

Exoduswandeltocht omarmt Goudsbloem Pad

BETUWE - Zoals bij velen bekend is de Goudsbloem, de Marigold, een in de Betuwe geboren symbool voor de burger in oorlogstijd. In feite is het de kleine nevenknie van de klaproos, de poppy, die als symbool voor de militairen bekend is.

Natuurlijk streeft het Exoduscomité er al enige jaren naar om de naam van deze bloem als het ware te verankeren in het ontstane Herinneringslandschap WO II rond de Linge. Daar bestaan reeds namen als het Frontlijn Pad, Airborne Pad en Verlaten Land Pad. Talrijke bezoekers hebben hier al kennis mee gemaakt en de waardering is groot.

De ambitie werd onlangs beloond, want het College van de gemeente Lingewaard besloot de naam Goudsbloem Pad toe te kennen aan een bestaand pad. Het college gaf daarmee ook aan, dat het initiatieven van burgers serieus neemt. Het Exoduscomité werkt bottom up en daar moeten sommigen nog aan wennen. Deze naam in drie talen is de kers op de taart en voor wat betreft de naamgevingen een afronding.

Bewust is er voor gekozen om kasteel Doornenburg te betrekken bij het Herinneringslandschap. Het is een voormalige commandopost en een toevluchtsoord voor burgers in WO II. Om die reden ligt er een Liberation Luisterkei die onderdeel is van een internationale route. Het betreffende bijna 7 kilometer lange pad verbindt de Karbrug in Bemmel/Huissen via de Krakkedel naar het kasteel.

Natuurlijk zal de onthulling van de naam weer speciaal zijn. Tijdens de Exoduswandeltocht op zaterdag 30 juni zal het Goudsbloempad onderdeel zijn van de 42 en 50 ( nieuw) km. Kijk op www.exodushuissen.nl voor de andere afstanden en inschrijving.