futen (Foto: Gijsbert Peelen)
futen (Foto: Gijsbert Peelen) Foto: Gijsbert Peelen

Lente-excursie in de Bemmelse polder

BEMMEL - Maart roert zijn staart, laat de oude volkswijsheid weten. De kans is groot dat we dit iemand horen zeggen. In maart kondigt het voorjaar zich al duidelijk aan en hopen wij op lenteweer.

Overal hoor je vogels zingen om vrouwtjes te imponeren en een leefgebied af te bakenen. Jonge rammelaars houden schijngevechten en rennen achter elkaar aan, terwijl de oude ervaren haas er met de dames vandoor gaat. De voorjaarsbloeiers grijpen hun kans, klein hoefblad komt met zijn gele bloemen tevoorschijn en ook het speenkruid bloeit volop. Op het water kunnen we de futen zien met hun beroemde paringsdans, en in de wei buitelen de kieviten over elkaar heen. De mannetjes draaien met hun borst kuiltjes in het gras en laten trots hun rode stuit zien aan passerende dames. Als je goed oplet is dat op afstand te bewonderen. Wilt u het zelf allemaal eens meemaken? Ga dan mee met onze natuurwandeling in de Bemmelse polder?

Op zondag 18 maart is er een Lente excursie onder leiding van een natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Deze excursie is geschikt voor het hele gezin. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Om 13.45 uur staat een gratis kop koffie, thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur Sportlaan 1M in Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Kosten volwassenen 6, kinderen 3 euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Voor minder-validen is deze tocht niet geschikt. Tip: laarzen aan, verrekijker en fototoestel mee. Voor nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.