't Huis in Bemmel. (Foto: Armand Lamée)
't Huis in Bemmel. (Foto: Armand Lamée)

Restauratie 't Huis te Bemmel start

BEMMEL - De verkoop van het honderdste exemplaar van 't Huis te Bemmel' was voor het Streekmuseum een prachtige aanleiding om het kasteel te bezoeken vlak voor de restauratie, waarover we door de beheerders, Joep en Maria Ratering Arntz, uitgebreid werden geïnformeerd.

'Bemmels Huis' is steeds bewoond geweest. Wel is veel veranderd aan het slot. Zo is een vervallen deel in de 18e eeuw afgebroken. In 1941 is door architect Estourgie de tuinkamer aangebouwd. Al die jaren betrof onderhoud vooral herstel en noodzakelijke aanpassing; renovatie, laat staan restauratie, vond weinig plaats. Na het overlijden van Joep Ratering sr. was het huis niet langer bewoond. De erven, met name Joep jr., beheren nu het kasteel en hebben het ingericht als vergaderlocatie en voor groepsactiviteiten. Hierdoor wordt het na honderden jaren ook voor de buitenwereld toegankelijk. De hoognodige restauratie van het rijksmonument dringt zich nu wel op. Na intensieve fondswerving (provincie, gemeente, Prins Bernhard Cultuurfonds et cetera) kan eindelijk een begin worden gemaakt met deze kostbare operatie die volgens de normen en certificatie van de Rijksdienst voor Monumentenzorg zal moeten plaats vinden.

De eerste week van maart is het zover. De torenspits wordt voorzien van nieuwe leien, maar vooral het stucwerk buiten zal grotendeels verwijderd worden en vervangen door nieuw met de kleur van zandsteen. De binnenzijde volgt later. Het stamslot van de heren van Bemmel zal deze kern weer de statuur van chique buitenplaats verlenen. Het Bemmelse 'kwartjesvolk' wordt zo dan toch een 'dukaten gentry'.