Een fleurig beeld langs het Lingefietspad in Gendt.
Een fleurig beeld langs het Lingefietspad in Gendt. Foto: sjaak veldkamp

Stijgende aandacht voor bloeiende akkerranden

LINGEWAARD – Voor het tweede jaar op rij gaat de gemeente Lingewaard het bloemrijk inzaaien van gras- en akkerlanden stimuleren. De Agrarische Natuurvereniging (ANV) Lingestreek verwacht dit jaar een groeiend aantal deelnemende agrariërs.

Bloemen en kruiden langs de akkers in Lingewaard en Overbetuwe hebben vorig jaar veel enthousiaste reacties opgeleverd, zowel bij de 18 deelnemende agrariërs als bij de wandelaars en fietsers. Reden om hiermee door te gaan, vindt het college. Het is een gezamenlijk project van beide gemeenten. Dit jaar sluiten Park Lingezegen en VVV Lingewaard zich aan. Stichting Lingewaard Natuurlijk wil zich ook hierbij aansluiten. Er bestaat een speciale fietsroute van 64 kilometer langs bloeiende akkerranden. Het college is positief. Bloeiende akkerranden nodigen uit tot recreatie, een fietstocht of wandeling

Bloemrijke gras- en akkerranden dragen bij aan de aantrekkelijkheid van het landschap. Ze vertellen het verhaal van het agrarisch gebruik en de diversiteit in flora en fauna, zegt de organisatie van ANV Lingestreek. “Reden om zowel kinderen als volwassenen te betrekken bij de realisatie van deze fleurige randen.”

In augustus zijn de fleurig akkerranden op zijn mooist. Dan zijn er ook veel recreanten op de fiets actief. Reden om dan op een dag activiteiten te houden waar uitleg wordt gegeven aan het project. Om de agrarische sector te promoten en dichter bij de consument te brengen delen de agrariërs op die dag appels uit aan de fietsers, zo meldt ANV Lingestreek.