Afbeelding
Foto:

Een andere keuze

voor opbaren: Thanatopraxie

GENDT - We kennen allemaal wel de 'standaard'-wijze van opbaren door middel van een koeling te plaatsen onder het lichaam van de overledene of onder de uitvaartkist. Naast deze vorm van opbaren kan men ook kiezen voor een andere methode, ofwel thanatopraxie. Deze methode wordt steeds vaker toegepast en daarom willen wij u graag meenemen in de wereld van thanatopraxie.

Thanatopraxie is een lichte balseming en is sinds 1 januari 2010 toegestaan in Nederland. Het is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daarvoor koeling nodig is. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar te houden tot aan het moment van de uitvaart.

Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen. Het nog kunnen zien en herinneren van de overledene is een essentieel onderdeel van het rouwproces. En juist door thanatopraxie kunnen we de laatste periode van samenzijn wat verlengen.

De overledene hoeft niet gekoeld te worden tijdens de opbaarperiode, waardoor hij of zij niet ijskoud wordt of aanvoelt. Het lichaam neemt de omgevingstemperatuur aan. Het vochtgehalte blijft op peil wat er voor zorgt dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur behoudt. Zichtbare kenmerken van een eventuele ziekte worden vervaagd. Ook wanneer er jongere kinderen aanwezig zijn, is thanatopraxie een prettige vorm van opbaren, want het maakt de aanraking of aanblik van de overledene minder eng of confronterend.

De herinnering aan de overledene wordt niet overheerst door de verandering in uiterlijk die een standaard opbaring met koeling normaal met zich meebrengt. We horen dan ook regelmatig dat na een ziekbed vader of moeder zo ingeleverd heeft en na de thanatopraxie-behandeling er weer zo uitziet als hij of zij was.

Thanatopraxie wordt niet alleen bij volwassenen toegepast, maar is ook zeer goed mogelijk bij overleden kinderen. Daarnaast hoeft er bij deze methode niet perse in bed of in liggende houding te worden opgebaard. De behandeling kan onder voorwaarden thuis worden uitgevoerd in bijzijn van de familie, wanneer dit wenselijk is.

De kosten van een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten bij het toepassen van een koeling en worden vergoed vanuit een kapitaalverzekering.

Mireille Mom Uitvaartverzorging biedt deze vorm van opbaren aan. Heeft u behoefte aan nadere informatie, belt u ons gerust: 0481 420002.