De vloer van obs De Regenboog ligt onder het maaiveld. (foto: Sjaak Veldkamp)
De vloer van obs De Regenboog ligt onder het maaiveld. (foto: Sjaak Veldkamp)

Constructiefout krijgt pas na tien jaar aandacht

BEMMEL - De scholieren van openbare basisschool De Regenboog krijgen bij een fikse regenbui binnenkort geen natte voeten meer. Oorzaak is een constructiefout in de riolering die tijdens bouw over het hoofd is gezien.

Het schoolgebouw in Bemmel is ruim tien jaar geleden gebouwd. En al vanaf het begin wordt de school bij een hoosbui geconfronteerd met wateroverlast. Het afgelopen jaar is het aantal keren dat de begane vloer onder water heeft gestaan sterk toegenomen, zegt de gemeente. De toename van het aantal hevige regenbuien heeft het alleen maar nog erger gemaakt. Na een waterballet konden lessen geen doorgang vinden. Een deel van de vloerbedekking moest deels al worden vervangen.

Tot op heden werd de waterschade door de verzekering vergoed, maar dat is geen oplossing. Om verdere overlast te voorkomen heeft de gemeente besloten om herstelwerkzaamheden te laten uitvoeren. De oorzaak is dat de vloer onder het maaiveld ligt. Onderzoek heeft ook uitgewezen, zegt de gemeente, dat bij extreme neerslag in het hemelwaterstelsel druk wordt opgebouwd waardoor het water omhoog komt en de waterafvoer te klein is.

Had dit had tijdens het ontwerp of bouw voorkomen kunnen worden? Het college denkt van wel. Nu zijn de kosten van bijna 15.000 euro voor de gemeente Lingewaard. “Aangezien het schoolgebouw inmiddels meer dan 10 jaar oud is, is verhaal op de architect of aannemer niet mogelijk.” De werkzaamheden worden zo spoedig mogelijk uitgevoerd.