De Syrische vrijwilligers Nezha, Rania en Saraa worden bijgepraat over de stand van zaken door Henny Campschroer. (foto Sjaak Veldkamp)
De Syrische vrijwilligers Nezha, Rania en Saraa worden bijgepraat over de stand van zaken door Henny Campschroer. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Vrijwilligers Goed Spul

in zak en as door onzekerheid

GENDT – Wie meldt zich eerst. De slopershamer of een nieuwe huurbaas die in Gendt het ruilwinkeltje Goed Spul een onderkomen kan bieden. Het burgerinitiatief is na ruim een jaar gratis huisvesting op zoek naar een oplossing voor huisvesting en financiering. De vrijwilligers zijn bezorgd. Niemand heeft nog een passende oplossing. De politiek, gemeente en Woonstichting Gendt niet.

Het project valt onder Participatiepunt Gendt. Goed Spul is een ruilwinkeltje voor speelgoed en klein huishoudelijke artikelen. Het is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor statushouders en bewoners van het dorp. Woonstichting Gendt heeft als eigenaar van het pand gratis onderdak geboden totdat de plannen rond zijn voor de bouw van drie appartementen. Geschikt voor jongeren met op de benedenverdieping eventueel senioren. Wanneer de slopershamer zijn werk moet doen is nog onduidelijk. "Op dit moment is nog niet aan te geven wanneer de bouw gaat starten. Wij zitten nog in de voorbereidingsfase", zegt directeur bestuurder Michel Hodes.

Het kan nog even duren. Toch zitten de initiatiefnemers en alle vrijwilligers van Goed Spul in zak en as. De onzekerheid speelt hun parten. Het winkeltje wordt bemenst door enthousiaste statushouders die in Gendt woonachtig zijn. Rania, woont ruim 1 jaar in Gendt, ziet Goed Spul als een geweldige ontmoetingsplek, zegt ze bevlogen. "Ik heb door het winkeltje meer contact met andere mensen. " Vooral het leren van de Nederlandse taal gaat haar veel gemakkelijker af. In het winkeltje is de voertaal Nederlands. Je leert daarom Nederlands beter dan de lessen uit de boeken, vult Nezha aan die net als Saraa ruim 2.5 jaar in Gendt woont. Saraa legt uit dat het winkeltje is gegroeid tot een begrip in Gendt. Kinderen komen uit school kijken wat ze nu weer te bieden hebben, om later met hun ouders terug te komen.

En dan zijn er de koffieochtenden. Een smeltkroes van vrouwelijke nieuwkomers uit Syrië, lrak, Afghanistan en Marokko. Rania begrijpt het zonder Hollandse uitleg als hun koffieochtend wordt vergeleken met een kippenhok. Het gaat er inderdaad luidruchtig aan toe, geeft ze toe. Maar ook dan is de voertaal Nederlands.

Participatiepunt Gendt heeft de gemeenteraad benaderd. "Laat onze mensen niet in de kou staan en blijf met ons de Participatiegedachte vorm geven door ons te helpen aan een (tijdelijke) nieuwe ruimte." Wethouder Theo Janssen mag van de gemeenteraad een oplossing zoeken, maar heeft ook geen lege panden beschikbaar zegt hij. Bovendien mag een gemeente geen ruimte gratis beschikbaar stellen. Afgelopen week heeft hij deze boodschap persoonlijk overgebracht aan Participatiepunt Gendt. Duidelijk is geworden dat Goed Spul meer is dan een ruilwinkeltje, weet Janssen. De geweldige inburgering in de Gendtse samenleving van statushouders was onderbelicht, zegt hij. Janssen gaat in gesprek met De leemhof of daar Goed Spul een ruimte kan huren. In het verzoek om de leegstaande ruimte in het voormalige gemeentehuis te betrekken, ziet hij weinig mogelijkheden De kaarten in Lingewaard liggen gunstiger voor een financiele oplossing om de toekomstige huurpenningen te kunnen betalen.

Michel Hodes houdt zich even op de vlakte. Woonstichting Gendt heeft zijn maatschappelijk rol vervuld. "Vanaf het begin was duidelijk dat dit tijdelijk was en vanuit onze maatschappelijke positie hebben wij destijds gemeend dat wij deze ruimte moesten aanbieden. Nu het een groot en mooi succes is dragen wij gedeelde verantwoordelijkheid, maar zijn ons inziens andere partijen ook aan zet. " Toch blijft Woonstichting Gendt meedenken, verzekert Hodes. "Er is niets voorhanden, maar dat kan morgen weer anders zijn."