Afbeelding
Foto:

Wijs, ambachtelijk ijs behaalt zilver

GENDT/ELST - De kleine ijssalon uit Gendt (met een vestiging in Elst) is afgelopen dinsdag tweede van Nederland geworden bij de Gouden IJsspatel wedstrijd van het Ambachtelijk ijscentrum.

Na een eerste selectieronde in december ging op 11 januari tijdens de Horecava de strijd om het beste bosbessenijs van Nederland door op het podium. Daar mochten de beste 20 ijsbereiders van Nederland hun bosbessenijs live afdraaien onder toeziend oog van de jury en het publiek. De deelnemers zijn onder meer beoordeeld op hun manier van werken, maar vanzelfsprekend wogen de smaak, kleur en structuur van het ijs het zwaarst mee in de (blinde) beoordeling.

IJsbereider Jeroen Pohlmann over de uitslag "Het is fantastisch dat we binnen vier jaar al mee draaien aan de top van Nederland. We riepen zelf al langer dat we het lekkerste ijs van de regio willen maken. Het is dan ook super dat deze uitslag die ambitie onderstreept." En op de vraag waarom zijn ijs dan zo speciaal is, antwoordt hij; "ons ijs maken we met de beste pure ingrediƫnten en de recepten brengen we zo goed mogelijk in balans. Bij fruitijs gaat het natuurlijk om de maximale hoeveelheid fruit, maar bijvoorbeeld ook om de balans tussen zoet en zuur en de frisheid of kou van het ijs."

Pohlmann gooide vijf jaar geleden het roer rigoureus om. Hij besloot om zijn baan als directeur van het Nijmeegs Universiteitsfonds op te zeggen om ambachtelijk schepijs te gaan maken. En met succes zo blijkt. Zijn klanten zijn minstens zo enthousiast als hijzelf: "Wij wisten natuurlijk allang dat het ijs sensationeel lekker is. De rest van Nederland weet het nu ook!" en een ander schrijft in een commentaar op facebook; "Gewoon terecht; gefeliciteerd met deze mooie prestatie, en niet alleen de bosbessen smaak is lekker hoor."

Het eerste weekend van maart gaan de winkels weer open en kan het publiek beoordelen of de jury gelijk had. Naast het bosbessenijs staan dan nog 23 overheerlijke smaken voor ze klaar. Op naar een mooi en zonnig ijsseizoen!