(Fotocompilatie: Batouwe Basketball)
(Fotocompilatie: Batouwe Basketball) Foto:

Basketbal beleeft beste tijden in Bemmel

Zowel vrouwen als mannen top

BEMMEL - Is het op volleybalgebied qua niveau behelpen in de regio (zie vorige Spot op Sport), basketbal is qua top daarentegen om door een ringetje te halen. In Bemmel. Zowel de vrouwen (Lekdetec.nl Batouwe) als de mannen (Dreamfields Dolphins) gooien landelijk hoge ogen. Er ligt echter een gevaar op de loer.

Tekst: Hans Schmeinck

En weer een prijs(je) gepakt! Vorig weekend wonnen de basketbalsters van het Bemmelse Lekdetec.nl in Katwijk de zogeheten Final Four. Een onderlinge competitie tussen de vier als hoogst geëindigde clubs in de eredivisie, de Vrouwen Basketball League. Het hoogste niveau in Nederland. De vrouwen van Batouwe mogen zich nu winterkampioen noemen.

Knap, want coach Gert van der Linden begon dit seizoen met een zeer smalle selectie en beleefde een matige start. Maar met de Amerikaanse aanwinsten Sarah Curran en Cornelia Fondren en later de Turkse Merve Istek-Agir en international Marlou de Kleijn kwam er schwung. En punten. En werd toch de eerste plaats bereikt. Nu de rest van de competitie, genaamd Elite A groep. De beste twee daarvan zijn medio maart bekend (zie kader) en daarna in de play-offs de eerste ronde vrij. De nummers drie en vier spelen tegen de beste twee uit Elite B; Loon Lions uit Landsmeer, Keus/Royal Eagles (Apeldoorn), Amazone Utrecht en CTO Amsterdam.

Mogelijk wacht Batouwe na de play-offs de tweestrijd om de landstitel, in een best of seven serie. Die Lekdetec.nl vorig seizoen spectaculair binnenhaalde, want een 3-0 achterstand omgebogen in 4-3. Een van de vele prijzen die de (jonge) ploeg de afgelopen jaren wist te bemachtigen.

Dreamfields Dolphins

Een wedstrijd bezoeken van de basketbalsters staat voor vermaak, tikkie Amerikaans. Opzwepende muziek, fanatiek publiek en (meestal) spektakel binnen de lijnen van thuishal De Schaapskooi In Bemmel. Dat geldt ook voor de mannenploeg van Batouwe in Bemmel, genaamd Dreamfields Dolphins. (ook lekker Amerikaans) De ploeg van Chris Stomp staat eerste in de eerste divisie B en kan promoveren naar het op een na hoogste niveau van ons land, de promotiedivisie. Dat zou een huzarenstukje zijn van het 'vreemdelingenlegioen' met als veldheer de 50-jarige (!) Ad Schepers.

Over leeftijden gesproken, het enige dat schuurt bij basketbalvereniging Batouwe is het gebrek aan voldoende en goede jeugd. Zeker bij de vrouwen/meiden, maar ook bij de mannen/jongens. Er zijn weinig eigen jeugdteams en die er wel zijn spelen of niet op aansprekend niveau of spelen geen rol van betekenis in hun klasse. Met de natuurlijke opvolging van de hoogste succesvolle seniorenteams wordt nog geen slam dunk gescoord… (www.batouwebasketball.nl)                                                

Elite A, Play-offs en finale?

De basketbalsters van Lekdetec.nl spelen de komende zaterdagen tot en met 10 maart (de eerste was afgelopen weekend en met carnaval niet) in de Elite A groep. Daarna volgen de play-offs en mogelijk de finale (best of seven) om de titel. De thuisduels zijn in sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel en beginnen om 20.30 uur. Het mannenteam, de Dreamfields Dolphins, starten hun thuisduels altijd om 17.45 uur.