Hondenbelasting is een verouderde vorm van belastingheffing, meent Cuypers. (foto Sjaak Veldkamp)
Hondenbelasting is een verouderde vorm van belastingheffing, meent Cuypers. (foto Sjaak Veldkamp)

Geen steun voor afschaffen hondenbelasting

BEMMEL – Wanneer de hondenbelasting wordt afgeschaft dan slaat dat een gat in de begroting van ruim twee ton. Het college is dan ook van mening dat het initiatiefvoorstel van D66-raadslid Pierre Cuypers geen handige zet is. Ook de politiek lijkt D66 weinig te gunnen in verkiezingstijd.

Tijdens de Politieke Avond van afgelopen week bleek dat er weinig steun was. Maarten van den Bos vroeg zich hardop af waarom D66 juist nu met dit voorstel op de proppen kwam. Hondenbelasting is een verouderde vorm van belastingheffing, meent Cuypers. Het onderhoud van hondenuitlaatstroken kan worden meegenomen in het reguliere groenonderhoud. Hondenbelasting werkt ook averechts, zo is zijn stelling. "Wanneer een hondenbezitter hondenbelasting betaalt, wordt hij feitelijk in het gelijk gesteld om de omgeving door zijn hond te laten vervuilen. Per slot van rekening heeft hij daarvoor betaald en daarmee een recht verworven."

Het college heeft een andere mening. "Het is duidelijk niet de bedoeling dat een hondenbezitter de hond overal maar kan laten poepen." En dat weten de eigenaren dondersgoed, denkt het college.

Cypers vraagt aandacht voor eenzaamheid onder de mensen en vooral ook ouderen. Een hond kan voor deze mensen een maatje zijn, vindt hij. "Buiten de woning nodigt een hond uit tot contact met andere mensen en zorgt ook voor de nodige beweging van zijn eigenaar." Het is daarom voor een gemeente die zorgzaam wil zijn voor haar inwoners de verkeerde weg om juist voor een maatje belasting te heffen.
Het college is het met Cuypers eens dat honden een nuttige sociale functie kunnen vervullen. "Maar dat betekent niet dat het dan dus vanzelfsprekend is dat huishoudens die geen hond hebben, wel zouden moeten meebetalen aan het opruimen van hondenpoep." Cuypers vindt het standpunt van het college maar niks. Hij heeft al vijf jaar een hond, betaalt keurig de hondenbelasting, maar zijn viervoeter vervuilt niet het openbaar gebied.
Harrie Arends verwoordde de mening van het CDA. Een bizar voorstel. Cypers overweegt het voorstel in te trekken en op 1 februari met een motie te komen. Afschaffing van hondenbelasting blijft zo op de politieke agenda.