Afbeelding
Foto:

Kinkelbestuur in gesprek met

Line dance, ik kijk er de hele week naar uit…

BEMMEL - Linedancen komt uit de VS. Men denkt dat het begonnen is met de indianendans. Zij dansten in een kring of op een lijn. Dit werd daarna populair bij mannen uit Europa. Zij waren pioniers, geïmmigreerd zonder vrouw. De bekendheid nam toe via disco en country music eind vorige eeuw, aldus Anneke Patty, docent in De Kinkel. De andere drie dames knikken bij zoveel kennis.

Bij linedancen wordt in rijen gedanst. De dansers maken steeds dezelfde danspassen op muziek. Opzij en draaiend en meestal zonder partner. Tegenwoordig kun je op allerlei soorten muziek linedancen, zoals pop-, rock- en salsamuziek.
Anneke gaf ooit nog volksdansen bij de Gouden Appel. Dat is overgegaan op linedancen. Ze stelt: We hebben een leuke groep en het niveau is hoog. Toos (74) lacht daar een beetje om. “Iedereen danst op zijn eigen manier en beleeft daar plezier aan. Mijn man kijkt er graag naar, maar niet om het zelf te doen”. Vroeger had ze op ballet gewild, maar er was geen geld. Ria (70): Ik kijk er de hele week naar uit en dans ook in Haalderen. Je blijft er fit bij en bovendien helpt het vallen te voorkomen. Doortje (68) is ooit met linedancen begonnen in Gendt, in Im Weissen Rössel. De club had toen wel 100 leden. Ik geniet nog steeds van het dansen. Naast lekker bewegen krijg je er ook veel contacten mee.
De vijftien dames beginnen de les met een bekende dans. Daarna studeren ze een nieuwe in. Eerst zonder draaien want dat is makkelijker, aldus Anneke. De les van twee uur is zo voorbij. Daarna koffiedrinken en bijkletsen. Er zijn intussen ook mooie vriendschappen ontstaan.

Jan de Moor en Johan Hesselink