Leerlingen spelen ‘Wie ben ik’ in de doeltaal. HPC-leerlingen in het Duits en Duitse leerlingen in het Nederlands. (foto: HPC Zetten)
Leerlingen spelen ‘Wie ben ik’ in de doeltaal. HPC-leerlingen in het Duits en Duitse leerlingen in het Nederlands. (foto: HPC Zetten) HPC Zetten

HPC-leerlingen ontvangen kerstcadeaus van Duitse partnerleerlingen

ZETTEN - Negen Duitse leerlingen van het Maximilian-Kolbe-Gymnasium (MKG) hebben met hun docent het HPC Zetten bezocht. H4-leerlingen met het vak Duits kregen bezoek van hun Duitse partnerleerlingen.

Op deze feestelijke dag bezochten de gasten vijf basisscholen in de omgeving. Hier zagen zij hoe Sinterklaas te gast was in groep ½, maar ook hoe oudere leerlingen hun surprises met gedicht in ontvangst namen. Sophia, een van de Duitse leerlingen was verbaasd dat er op cultureel vlak toch nog zo grote verschillen bestaan. “Vooral omdat we zo dicht bij elkaar wonen. Wegberg ligt hier 123 km vandaan.”

De HPC-leerlingen ontvingen van de Duitse leerlingen een mooi verpakt kerstcadeau, zoals dat in Duitsland gebruikelijk is. De Duitse gasten kregen vervolgens een leuk sinterklaascadeau met een bijpassend gedicht. Het verdere programma bestond uit spellen die de taalvaardigheid bevorderden, een sportonderdeel en het eten van door medeleerlingen gebakken pannenkoeken.

De leerlingen legden eerder contact via social media en hebben elkaar voor het eerst ontmoet in Wegberg (Duitsland). De MKG-leerlingen leren sinds augustus Nederlands. Het HPC en MKG maken deel uit van het Euregio-project Nachbarsprache & buurcultuur, een project dat het belang van de Duitse en de Nederlandse taal in het grensgebied wil bevorderen. Scholieren leren de taal op deze manier van elkaar, van leeftijdsgenoten. Ulli Bakker, HPC-docent Duits: “Het is geweldig om te zien hoe het contact tussen de leerlingen verloopt. Het is een zeer zinvol project!”

Benefietmasterclass 'Dans gaat ergens over'

BEMMEL - Op zondag 12 januari van 14:00 - 16:30 uur organiseert Rotary Lingewaard Bemmel de Benefietmasterclass 'Dans gaat ergens over' in de theaterkerk in Bemmel.

Treed binnen in de wereld van het danstheater en laat je verrassen. Kathrin Gramelsberger, choreografe, danseres en artistiek leider van danstheater Bühnenbiest, beantwoordt vragen als: Wat is danstheater? Hoe is het ontstaan? Hoe versterken dans, zang en tekst elkaar? Welke rol speelde dans door de eeuwen heen in maatschappelijk en cultureel opzicht? En waarom werkt dans verbindend?

Verbinding is de rode draad in deze voorstelling. Na de pauze geven Kathrin en Maarten Krielen, danser, choreograaf en muzikant met de dans ASHE zowel fysiek als muzikaal uiting aan het woord 'verbinding'. Hoe treden wij in verbinding met andere mensen? Wanneer voelen wij ons verbonden? Is een band met elkaar altijd wenselijk?
Ashe, afkomstig uit de Yoruba cultuur Nigeria, is de levensenergie die alle organismen op aarde met elkaar verbindt.

Met je kaartje steun je het project van Young Africa Namibië. Young Africa helpt kansarme jongeren met een opleiding en een baan aan een betere toekomst. Aan de huidige integrale ontwikkelingsaanpak willen zij basistrainingen computervaardigheden toevoegen.

Kaartjes zijn 16 euro per stuk (exclusief betalingskosten, maximum euro 0,45), te bestellen via www.rotarylingewaard.nl.

HPC-leerlingen samen met de Duitse partnerleerlingen bij het HPC. (foto: HPC Zetten)