Tonderzwammen.
Tonderzwammen.

Dierengeluiden

De tonderzwam

HETEREN - De tonderzwam leeft op verzwakte bomen en kan daar jarenlang leven en steeds groter worden. Op zich is het al apart dat een zwam meerjarig is, maar er is meer aan de hand met deze zwam.

Hij werd al in de oudheid gebruikt door mensen. Dit is gebleken uit uit feit dat Ötzi, de mummie die in 1991 in het ijs van het Ötztall werd gevonden, een voorwerp bij zich had dat van tonderzwamdraden gemaakt was. Ötzi bleek reeds z’on 5200 jaar onder het ijs gelegen te hebben en zo oud is dus het gebruik van deze zwam. Maar meer recent werd deze paddestoel ook door de mens gebruikt. We weten dat hij gedroogd gebruikt werd om schilden mee te bekleden zodat deze ondoordringbaar werden. Als het vruchtvlees verpulverd werd dan was het zeer brandbaar en een enkele vonk van een vuursteen was dan voldoende om het in brand te steken en dus het hout van een heerlijk kampvuur te laten branden. Nog korter geleden gebruikte men deze zwam als 'kruik', de hele zwam werd dan in de hete as van het vuur gelegd en dan nam zijn vruchtvlees zoveel warmte op dat hij je, tussen de kleren, een hele dag warm kon houden.

Bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenurgsestraat in Heteren groeide een enkele tonderzwam op de boon nabij het grote toiletgebouw. Deze boom was dus al verzwakt en toen hij dood ging moesten we hem kappen. Zonde van de zwam, die ligt nu in de vitrinekast. Maar een tonderzwam is niet voor één gat te vangen want nu groeien er vijf zwammen op de stronk.