De ontwikkeling van de Rijn en IJssel vanaf IJzertijd met Drusus-gracht tussen Elden en Driel. (foto: John Mulder)
De ontwikkeling van de Rijn en IJssel vanaf IJzertijd met Drusus-gracht tussen Elden en Driel. (foto: John Mulder)

Het ontstaan van de Betuwe en Driel

DRIEL – Sinds de prehistorie is het landschap van de Betuwe en de omgeving van het dorp Driel steeds weer veranderd. Door het bijwonen van deze lezing krijgt de bezoeker meer inzicht in de lange ontwikkeling van het landschap in de directe omgeving van Driel.

Op vrijdagavond 29 november organiseert de Historische Kring Driel een lezing over het ontstaan van het landschap van de Betuwe. De lezing wordt verzorgd door John Mulder. Naast het ontstaan van de Betuwe zal hij ook specifiek ingaan op de verandering van het gebied waar nu het dorp Driel ligt.

Diverse factoren veroorzaakten de veranderingen in het landschap. Soms kwam het door het klimaat, (langdurige koude of juist warme periodes) of door extreem weer (zware regenval of windstoten). Maar ook de activiteiten van de bewoners van het gebied hadden grote invloed op de ontwikkeling, bijvoorbeeld door het ontginnen van woeste gronden, het aanleggen van dijken of het bouwen van nederzettingen of hele dorpen.

De lezing gaat dus over bodem en bodemgebruik, rivieren en afwatering, dijken en dijkdoorbraken, maar ook over mensen die hun verhaal in het landschap - onder en boven de grond - hebben achtergelaten. Dus over het ontstaan van de Betuwe en de ontwikkeling van het landschap waar nu het dorp Driel ligt met in het bijzonder het gebied rondom de Baarskamp, het Ooievaarsnest en de Leedjes.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in De Oldenburg aan het Hofplein 1 in Driel. Voor leden van de Historische Kring Driel is de toegang gratis, niet-leden betalen ter bestrijding van de kosten 2,50 euro.