Koor Poco Piu in actie. (foto: Bart van Oerle)
Koor Poco Piu in actie. (foto: Bart van Oerle) Bart van Oerle

Poco Piú

zingt Elias van Mendelssohn

ELST - In de concertserie van Orgelstichting Elst voert op zondag 3 november het Nijmeegs Kamerkoor Poco Piú, ook in Elst bekend, de Elias van Mendelssohn uit. Dit doet het koor samen met Collegium Vocale Zutphen, enkele solisten en Wim Roelfsema op het orgel.

Vanzelfsprekend wordt het nieuwe Walker-koororgel bespeeld, dat bij uitstek geschikt is voor begeleiding van stevig koorwerk zoals dit monumentale stuk van Mendelssohn. Het geheel staat onder leiding van dirigente Saskia Regtering.

Het oratorium vertelt het verhaal van de profeet Elia. Hij leefde in Israël in de negende eeuw voor onze jaartelling, tijdens de regering van koning Achab. De Israëlieten hadden zich ingelaten met de afgod Baäl. Er heerste een grote droogte en Elia daagde de priesters van Baäl uit om op de berg Karmel uit te maken wiens god zich over het volk zou ontfermen. Elias bracht een offer aan de God van Israël en werd verhoord, het offer van de Baälpriesters bleef onbeantwoord. Mendelssohn slaagde erin dit bijzondere oudtestamentische verhaal beeldend en indringend op muziek te zetten.

De concerten van Orgelstichting Elst zijn altijd gratis toegankelijk. Dat is nu niet anders. Maar met een programma als dit (70 koorleden, solisten, een organist) gaan flinke kosten gepaard. De orgelstichting hoopt dat de bezoekers daarmee bij het bepalen van hun gift na afloop enigszins rekening zullen houden. Het concert begint zoals altijd om 12.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Koor Poco Piu buiten. (foto: Bart van Oerle)