Afbeelding
Foto:

Jaarexcursie Historische Kring

OVERBETUWE - Met veel plezier organiseert het bestuur van de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg e.o. op zaterdag 16 november een excursie in onze eigen gemeente Overbetuwe! De touringcar van de Betuwe Express voert ons vanaf Oosterhout via kronkelende dijken en wegen naar Herveld, Andelst en Hemmen. Daar drinken we koffie in de Oude School.

Vanuit Hemmen neemt de bus ons mee naar Lakemond om vandaar de noordelijke Rijnoever te volgen naar Randwijk, Heteren en Driel, eventueel naar Meinerswijk. Bij Vogelenzang passeren we de restgeulen van de Romeinse Rijn en vervolgen we onze weg weer naar het zuiden om in de majestueuze herenboerderij De Hucht een heerlijke lunch te gebruiken. Onderwijl neemt Gerrit Mentink ons mee naar de interessante historie van De Hucht en omgeving.

Natuurlijk heffen we het glas op het 40-jarig jubileum van de Historiche Kring. Dan komt de Grote Kerk van Elst aan bod, waar de gastvrije gidsen een rondleiding verzorgen. Ze laten ons de relicten van de eeuwenoude geschiedenis van de kerk zien: de fundering van de Romeinse tempels , de kerstening van de Overbetuwe en de middeleeuwse geschiedenis van de kerk. Ook over de dramatische neergang van de kerk door de bombardementen tijdens operatie Market Garden.

Van Elst reizen we naar het hooggelegen rivierduin van Valburg, waar we over kronkelende zandwegen kunnen genieten van oude tabaksschuren, de Mellard en de Valburgse molen. Tussen 17.00 en 18.00 uur brengen we u weer naar de opstappunten. Opgeven voor 2 november via historischekringoosterhout@gmail.com.