Afbeelding
Foto: Picasa

Uitvaartzorg vanuit hoofd en hart

Begrafenisonderneming Hakkert

HETEREN - Een melkveehouder die, naast zijn werk op het melkveebedrijf, begrafenisondernemer wordt. Het is een opmerkelijke stap voor Gerrit Hakkert uit Heteren. Maar niet onlogisch, aangezien hij al vanaf 1996 in de uitvaartbranche werkzaam is op oproepbasis.

Door Marco Diepeveen

"Het feit dat mijn dochter over een jaar mee komt helpen op de boerderij, deed mij besluiten om Begrafenisonderneming Hakkert op te zetten", zegt Gerrit Hakkert, in het dagelijks leven melkveehouder. "Dat geeft mij minder druk en de mogelijkheden om fulltime de uitvaartzorg op mij te nemen."

Cateringdiensten

Dat is voor hem geen onbekende wereld. Integendeel. "In 1996 vroeg de Dragersvereniging Kesteren mij als drager bij begrafenissen. Later kwam ik bij een uitvaartondernemer op oproepbasis te werken. Voor hem reed ik ook op de rouw- en volgauto's. Dat werk heb ik een aantal jaren gedaan. Mijn vrouw ging cateringdiensten in de uitvaartbranche doen. Bij Begrafenisonderneming Hakkert zet zij dat voort, met een team van vijf mensen.

In 2009 stapte Gerrit over naar een andere uitvaartondernemer, tot begin dit jaar. Daar nam hij ook waar bij ziekte en in vakantieperiodes. En vanaf 2 september is hijzelf dus begrafenisondernemer, met als werkgebied Midden-Betuwe. "Inmiddels heb ik al een paar uitvaarten mogen leiden. Het is ontzettend dankbaar werk. Wel heel verantwoordelijk, want je kunt het maar in één keer goed doen. Het móet ook gewoon goed zijn."

Geen crematies

Uit christelijke overtuiging worden crematies geweigerd. De familie Hakkert leeft mee met de Hersteld Hervormde Gemeente van Kesteren. "Het is wel zo dat ik als begrafenisondernemer opensta voor alle kerkelijke gezindten. Ik ben niet aan één gebonden. Omdat ikzelf gelovig ben, ken en respecteer ik de verschillende kerkelijke tradities en gevoeligheden."

In het logo zijn herfstkleuren en vallend blad verwerkt. Daarbij heeft Gerrit zich laten leiden door Jesaja 40:8, waarin gesproken wordt over verdorrend gras en het Woord van God dat stand houdt tot in eeuwigheid.

"De wensen van de nabestaanden zijn leidinggevend voor mij. Zo kan de overledene worden opgebaard in een rouwcentrum, een kerk of zorginstelling. Thuis is ook goed mogelijk, met koeling. Veel mensen vinden dat laatste fijn; dan kunnen familieleden het lichaam bezoeken wanneer ze maar willen."

Drukwerk en vervoer zijn uitbesteed. "De proefdruk mail ik naar de familie. Later hebben we telefonisch contact over het vervolg." Gerrit Hakkert is een rustig persoon, die niet even binnenvliegt bij nabestaanden. "Ik heb elke dag contact en ga bij thuis opbaren elke ochtend kijken. Voor een gesprek neem ik uitgebreid de tijd. En ik stel me eerlijk op naar de familie. Dat is essentieel."

Begrafenisonderneming Hakkert, Polderstraat 30, 6666 LD Heteren; 06 30263322; info@begrafenisonderneminghakkert.nl; www.begrafenisonderneminghakkert.nl.