Ook dit seizoen weer de derby tussen de handbalsters van Angeren en Huissen, nu in de eerste klasse.
Ook dit seizoen weer de derby tussen de handbalsters van Angeren en Huissen, nu in de eerste klasse.

Nieuw seizoen: wederom derby handbalsters Huissen en Angeren

'Handbalhuwelijk' HV Huissen en DFS Arnhem

Tekst en foto: Hans Schmeinck

De Betuwse handbalclubs gaan bijna beginnen aan hun nieuwe seizoen. De competitie begint voor zowel de mannen als de vrouwen van HV Huissen als voor de vrouwen van HV Angeren in het weekend van 28 en 29 september. De derby tussen beide vrouwenteams is in ere hersteld. En de Huissense handballers zijn een samenwerking aangegaan met DFS Arnhem.

Om maar meteen met dat laatste te beginnen. HV Huissen is een 'huwelijk' aangegaan met DFS Arnhem. Het eerste mannenteam daarvan komt uit in de eredivisie en is het seizoen al goed gestart met 3 punten uit twee duels. De naam luidt DFS Arnhem/Huissen. De afvallers uit die selectie krijgen de mogelijkheid om uit te komen in het eerste en/of tweede mannenteam van Huissen.Dat in het nieuwe handbalseizoen zal opereren onder de naam HV Huissen/DFS Arnhem en niet, zoals vorig seizoen, uit zal komen in de 'Gelderse' Hoofdklasse A, maar in Hoofdklasse B. Hierin vooral clubs uit Brabant en Limburg; PSV uit Eindhoven, United Breda/Orion, Blerick, Dongen/DESK, Handbal Venlo, NOAV uit Susteren, Zwart Wit uit Oirsbeek, Gemini Voerendaal, Bevo 3 uit Panningen en, het dichtstbij, The Flyers uit Wijchen.
Het Huissense team van de Arnhemse trainer Johann Peters, die zijn tweede seizoen in gaat, deed bijna tot het eind mee om de titel in 'A', maar eindigde uiteindelijk als vijfde. Het eerste duel van de ploeg – met nu dus een Arnhems tintje - in seizoen 2019-2020 is zaterdag 28 september, thuis tegen PSV (20.45 uur) in sporthal De Brink.


Weer burenruzie

Het vrouwenteam van HV Huissen werd afgelopen seizoen kampioen in 2B en promoveerde naar de eerste klasse. Al kon het aartsrivaal HV Angeren maar nét achter zich houden. Dat dacht in de tweede klasse te moeten blijven, waardoor het in het nieuwe seizoen dus de derby met de Huissense handbalsters zou moeten missen.Maar Angeren kreeg begin juni van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) alsnog een kans om te promoveren naar de eerste klasse, omdat er een plek was vrijgekomen. Met de nieuwe trainer Ivo Verlangen op de bank (Fred Wieland is naar de mannen van HV Duiven, zie kader) ging het promotieduel op zaterdag 8 juni tegen de andere gegadigde, Dalfsen 2, echter ruim verloren.

Toch lukte het stapje hogerop naar 1A alsnog, vanwege het terugtrekken van... DFS 2. Waardoor de 'burenruzie' ook in ere hersteld is. De eerste clash is al op zaterdag 26 oktober: HV Angeren-HV Huissen om 20.10 uur in sporthal Walburgen in Gendt. De return is 25 januari 2020 in sporthal De Brink in Huissen om 19.15 uur.

'Angerenaar' Wieland naar Duiven

De uit Arnhem afkomstige maar in Angeren wonende Fred Wieland is de nieuwe trainer van het mannenteam van Handbalvereniging Duiven. Wieland was na twee prima seizoen bij de vrouwen van HV Angeren naar de vrouwen van DFS Arnhem gegaan. Maar mede door interne veranderingen en minder perspectief maakte de trainer/coach de switch naar het mannenteam van Duiven, dat uitkomt in de hoofdklasse A.