Mei 2019 De kleurrijke putter bij de Betuwse voet van de Rijnbrug bij Rhenen. naar Rhenen. (foto: Henk van der Kooij)
Mei 2019 De kleurrijke putter bij de Betuwse voet van de Rijnbrug bij Rhenen. naar Rhenen. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Heerlijk zo'n rood gezicht!

KESTEREN - Niemand van ons vindt het fijn om een rood hoofd te krijgen. Dan weet je even niet waar je het zoeken moet. Maar zo’n rood gezicht als deze putter heeft: geweldig! Wat een outlook.

Door: Henk van der Kooij

Een rood gezicht bij een zwart met witte kop, en opzij een inktzwarte vleugel met een fraaie gele streep. Heet daarom deze vogel in het Engels gold (= goud) finch? Wat heeft dit schepsel een bijzondere kleurencombinatie.

Putters zijn vrijwel dagelijks in ons Rivierengebied waarneembaar. Ze laten namelijk ook tijdens de vlucht een vrolijk klingelend of een babbelende horen. Putters behoren tot de vinkachtigen en zijn dus echte zaadeters. Dat blijkt duidelijk uit de dikke, kegelvormige snavel. Putters zijn afhankelijk van een rijke begroeiing met veel composieten. Ze eten vooral rijpe en onrijpe zaden van planten als distels, zonnebloemen, paardenbloemen. Momenteel is de putter bij ons een echte distelvink. Regelmatig zijn er op of bij uitgebloeide distels groepjes putters te zien of te horen. Spoortaluds, overhoekjes, niet gemaaide wegbermen met een droge ruige plantengroei zijn plekken waar putters te vinden zijn op zoek naar plantenzaden (Vogelbescherming). Deze vogel is gefotografeerd bij de brug naar Rhenen. Zat, terwijl het verkeer over de brug denderde, onverstoord heerlijk te klingelen en te babbelen in een meidoorn niet ver van mij af. Ik had het rijk alleen en heb genoten.