Poolse parachutist. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)
Poolse parachutist. (foto: Betuws Oorlogsmuseum) Betuws Oorlogsmuseum

Het Betuws Oorlogsmuseum

deelnemer Monumentendagen

HETEREN - Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen doet het Betuws Oorlogsmuseum in Heteren weer volop mee op 14 en 15 september. Deze maand is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden begon op 17 september 1944.

Uiteraard geeft het Betuws Oorlogsmuseum hier volop aandacht aan met een speciale tentoonstelling: 75 jaar Operatie Market Garden. In het museum krijgt de bezoeker een beeld van wat zich hier allemaal afspeelde in de maand september. De eerste geallieerden trokken op 18 september door Heteren het waren Engelsen van het South Staffordshire Regiment en enkele mannen van de RAF. Zij zaten in 3 Horsa zweefvliegtuigen en hadden een noodlanding gemaakt in de omgeving van Randwijk. Met het pontveer van Driel wisten zij Oosterbeek te bereiken. De Poolse parachutisten landden op 21 september bij Driel. Na het mislukken van de slag om Arnhem zouden deze 1500 Poolse parachutisten hiervan de schuld krijgen. Ook de Britse 43rd Wessex Infantry Division kwam naar de Betuwe. Op 23 september bevrijdden zij Heteren. Deze Divisie had tot begin oktober de nodige gevechten met de Duitsers.

De openingstijden zijn: Zaterdag 14 september van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 15 september van 13.30 tot 17.00 uur. Toegang tot het museum kost vier euro per persoon. Het Betuws Oorlogsmuseum staat aan Onze Lieve Vrouwestraat 36 in Heteren; 026 4722285. Meer informatie staat op www.betuwsoorlogsmuseum.nl.

Engelse parachutist van het South Staffordshire Regiment. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)
Hampshire veteraan. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)