Afbeelding

Welkom nieuwe Nederlanders!

NEDER-BETUWE - Vorige week ontving een aantal inwoners van Neder-Betuwe de Nederlandse nationaliteit.

Zij legden tijdens een feestelijke ceremonie in het gemeentehuis de eed of de belofte af in handen van burgemeester Jan Kottelenberg.

Kolkende wielen en dijkdoorbraken

HEMMEN - Op dinsdag 17 september start de Historische Kring Midden-Betuwe het seizoen met een lezing in dorpshuis De Oude School in Hemmen. Aanvang 20.00 uur.

De voordracht wordt verzorgd door Kobus van Ingen. Ooit begonnen bewoners van het rivierengebied met de aanleg van dijken. Wanneer precies is niet bekend. De elfde eeuw was erg droog. De zeer ondiepe rivieren konden het water makkelijk afvoeren. Bewoners van de hoge oeverwallen hielden de voeten droog. Bedijking was niet aan de orde. In de twaalfde eeuw veranderde echter het klimaat. Ook zorgden de grote ontbossingen langs de rivieren voor aanvoer van grote massa's water. Oeverwallen overstroomden nu regelmatig. Men begon primitieve kades te maken rond het eigen dorp. Dat bleef droog, maar de buren zaten met het water! Toen men inzag dat samenwerking soelaas bood, werden de dijken effectief.

Omstreeks 1300 had de Betuwe een gesloten dijkring. Op veel plaatsen zijn nog sporen van die oude kades te vinden. De pas gegraven Linge zorgde voor afvoer van overtollig water. Maar dijken zijn niet altijd veilig. Dat blijkt uit de talloze dijkdoorbraken die voor grote rampen hebben gezorgd. Een dijkdoorbraak zorgt ervoor dat het water als een vloedgolf het land binnenstroomt. Over het water en de Betuwse dijken is veel te vertellen. De sporen van veel dijkdoorbraken zijn nog steeds zichtbaar. "In deze lezing zal Kobus van Ingen met behulp van beelden u bijpraten over dit boeiende onderwerp. De lezing is voor iedereen toegankelijk. Aan niet-leden van de Kring vragen wij een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten."