26 juli. Heerlijk pootjebaden onder moeders oog in de Tollewaard. (foto: Henk van der Kooij)
26 juli. Heerlijk pootjebaden onder moeders oog in de Tollewaard. (foto: Henk van der Kooij)

Schoolgaan en pootjebaden

KESTEREN - Wat hebben we de afgelopen maanden droge, warme dagen gehad! En wat is er dan lekkerder dan een heerlijke verkoeling?! Vele mensen zochten, waar mogelijk, het water op. Zo doen ook dieren als ze de kans krijgen. Daarbij doen dieren aan mensen denken.

Door Henk van der Kooij

De schooltijd is weer begonnen. Er zijn ouders die kleine kinderen voor het eerst naar school moeten brengen. Weg uit de veiligheid van het huis, vaak van moeder. Kinderen zijn niet allemaal gelijk. Het ene kind is er eerder aan toe dan het andere. Uit gedragsstudies is gebleken dat jonge mensen en jonge dieren vanuit een veilige omgeving eerder op onderzoek uitgaan dan vanuit een onveilige. Zo ook het kalf op de foto. Misschien is het voor het eerst van zijn leven aan het pootjebaden. Fijn dat dit hier en daar in ons Rivierengebied kan. Heerlijk dat water bij die warmte. Maar ook onbekend. Echter onder moeders toeziend oog durft het kalf op pad in het water. Zelfs de kievit rechts onderin kijkt belangstellend en bemoedigend toe. Zelfstandig worden gaat in de weg van geleidelijkheid: ouderlijk meer en meer loslaten, kinderlijk meer en meer verantwoordelijkheid. Boeiend. Ontdekkend. Hoe fascinerend de wereld van mens en dier!

Nieuws insturen?

REGIO -Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770