(foto: Francien de Jonge)
(foto: Francien de Jonge)

Ingezonden brief

Zonnepanelen op Neder-Betuwse bodem. Groene ruimte in agrarische gebieden de klos.

Wie vanuit Dodewaard naar station Hemmen-Dodewaard fietst, ziet als hij het viaduct over de A15 en de Betuwelijn achter zich laat, aan zijn rechterhand een wijds grazig weidelandschap met verderop het mooie oude stationsgebouw en de bomenrij langs de Boelenhamseweg. Deze route is in trek bij wandelaars en maakt deel uit van een populaire fiets en knooppuntenroute. Als de plannen van de gemeente Neder-Betuwe en Overbetuwe doorgaan, maakt deze weidegrond plaats voor meer dan 25 hectare zonnepanelenterrein, meer dan 50 voetbalvelden, zo ver als je kijken kan tussen de oude spoorlijn en de Betuweroute!

Het deel hiervan op de grond van de Neder-Betuwe, is één van de vijf door deze gemeente aangewezen locaties voor de plaatsing van zonnepanelen. Het terrein dat in dat verband als eerste nu gerealiseerd wordt is 'Zonneveld Medel', bij Echtelt.

Om je hierover een oordeel te vormen is enige kennis van de achtergrond en de voorwaarden waaronder zonnevelden worden aangelegd, noodzakelijk. Het gaat dan vooral om de locatie en de procedure. De keuze tussen windmolen en zonneveld is natuurlijk belangrijk, één windmolen is 4 tot vijf hectare zonneveld, maar dit aspect laat ik hier buiten beschouwing.

Welke voorwaarden met betrekking tot de ruimtelijke aspecten worden door Gemeente Neder-Betuwe gesteld? In de Klimaatnota 2018 lezen we:

· Zonnevelden bij voorkeur in de strook tussen de A15 en de Betuweroute;

· Aansluiting zoeken bij de bestaande of toekomstig te plaatsen windturbine projecten;

· Bij voorkeur aansluiten bij de bestaande infrastructuur;

· Indien genoemde mogelijkheden niet toereikend zijn, als alternatief middelgrote zonnevelden (tot maximaal vijf hectare bij voorkeur in de nabijheid van de A15 en Betuweroute (bij de op- en afritten);

· In het open komgebied van de gemeente in principe geen zonnevelden;

· Zonnevelden bij voorkeur niet op gronden die goed geschikt zijn voor de functie landbouw (gebruik maken van incourante gronden voor landbouw en meer specifiek de laanboomteelt).

Deze voorwaarden lijken zo gek nog niet, maar houdt de gemeente zich daaraan? Als we het plan Medel bezien, blijkt dat aan ten miste drie van de voorwaarden niet wordt voldaan: het ligt tussen de afrit van de A15 en de Linge en niet tussen de A15 en de Betuwelijn, het ligt in het open komgebied en de grond heeft een agrarische bestemming (nu in gebruik voor de aardappelteelt). Deze drie bezwaren gelden overigens voor alle vijf gekozen locaties.

De energie transitie is onvermijdelijk en de toepassing van zonne-energie zal daar deel van uitmaken. In een volgend artikel ga ik in op de door de gemeente gevolgde procedure.

Nanne E van de Poll, Dodewaard