(foto: Picasa)
(foto: Picasa) Foto: Picasa

Ingezonden brief

Staatsbosbeheer neem je verantwoordelijkheid

Bij een fraaie wandeling over de beeldbepalende kam met populieren langs de Bisonbaai in de Ooijpolder zag ik enkele jonge, pas aangeplante bomen, die het tijdens deze extreem droge periode moeilijk hebben. Hun bladeren zijn geel of hangen slap. Het is nog maar de vraag of zij het redden.

De boompjes staan er op zich goed bij. Tussen drie paaltjes en omringd met gaas, zodat de runderen en Koningspaarden ze niet aan kunnen vreten. Binnen het gaas is het nog groen maar daarbuiten, zo zie je, is alles kaal en opgevreten.

Ik verbaas mij erover dat deze op zich goed verzorgde en mooi aangeplante boompjes duidelijk niet voldoende of geen water krijgen. Er zijn tenslotte behoorlijke kosten gemaakt om dit zo aan te planten. Eén tractor met een tank water kan al veel leed verzachten.

Het geheel herinnert me aan de recente kap door Staatbosbeheer van een flink aantal populieren hier. Er waren flinke protesten tegen deze kap. Ook omdat Staatsbosbeheer maar al te vlug voor vaak onnodig kappen koos en kiest in plaats van voor goed en duurzaam onderhoud, wat natuurlijk een paar centjes meer zou kosten.

De tijden veranderen razendsnel, Staatbosbeheer. Er moeten over de hele wereld bomen worden geplant om CO2 op te nemen. De Siberische ijsvlakte staat in brand. Gelukkig is er ook een land zoals Etiopië dat massaal bomen plant. Voorbeeldig!

Het is meer dan noodzaak om zuinig te zijn op uw/onze aangeplante boompjes en voor water te zorgen waar dat broodnodig is.

Corry de Wit, Oosterhout