Afbeelding
Foto:

DNA-onderzoek naar vrouwelijke voorouders

TIEL - Op donderdag 19 september vindt in Tiel een symposium plaats over het zoeken naar vrouwelijke voorouders met behulp van DNA. Daarbij wordt ingespeeld op de groeiende belangstelling onder stamboomonderzoekers naar hun voormoeders.

Diverse sprekers zullen toelichten hoe op basis van DNA-onderzoek voormoeders kunnen worden gevonden.

In de familiekunde domineert nog steeds het zoeken naar de mannelijke stamhouder, de herkomst van de familienaam en het gebruik van een familiewapen. Vanouds gebeurt dit door speurwerk in allerlei archiefstukken zoals in het televisieprogramma Verborgen Verleden te zien is. Tegenwoordig wordt ook vaak aanvullend onderzoek gedaan op basis van DNA. Dit heeft veelal te maken met een gebrek aan schriftelijke bronnen of met onzekerheden bij de interpretatie daarvan.

Recent is het zoeken naar de vrouwelijke stamhouder sterk opgekomen. Op dit gebied vindt nu een inhaalslag plaats. DNA-onderzoek blijkt hierbij van grote waarde te kunnen zijn,. Over vrouwen zijn namelijk veel minder gegevens in archiefstukken te vinden zijn dan over mannen.

Op het symposium zullen verschillende sprekers over hun DNA-onderzoek naar voormoeders vertellen. Op posters zal te zien via welke lijnen zij afstammen van ons aller voormoeder Eva die 200.000 jaar geleden in Oost-Afrika leefde. Meer informatie over het symposium dat wordt georganiseerd door de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging, is te vinden op www.dnaintiel.nl. Ook niet-leden zijn welkom.