20 juli 2019. Vrouwtje kuifeend met een jong in slootje bij zuiveringsinstallatie Lienden. (foto: Henk van der Kooij)
20 juli 2019. Vrouwtje kuifeend met een jong in slootje bij zuiveringsinstallatie Lienden. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Een waakzame moeder

BETUWE - Iedereen kent de wilde eend wel. Een wat onbekendere eendensoort is de kuifeend, een soort waarvan het mannetje een fraaie kuif heeft waaraan de soort zijn naam ontleend. De kuifeend is een echte duikeend: duikt naar voedsel.

Vooral dieren zoals zoetwatermossels worden gegeten, maar ook andere waterdieren die tussen waterplanten leven. En ook waterplanten zelf.
Kuifeenden broeden vanaf mei. In het Rivierengebied is de kuifeend in het broedseizoen op niet al te diepe plassen en sloten regelmatig te zien. Veel vrouwtjes met jongen zijn aan te treffen in de maanden juni en juli. Dit jaar zag ik pas in juli de eerste kuifeenden met jongen. Net zoals bij mensen is het aantal jongen variabel: de ene keer dobberen er zes jongen bij een vrouwtje op het water, de andere keer drie en in dit geval van de foto één. De foto trof me. Het vrouwtje keek me met haar heldergele oog echt aan. Verloor mij, ik stond op de weg bij de sloot, geen seconde uit het oog. Hield haar oog niet van me af. Waakzaam tot en met. Het jong had geen oog voor mij. Zag me gewoon niet staan. Heel bijzonder. Veilig bij moeder. Want moeder waakt. Leerzaam en ontroerend.