20 juli Koninklijk vlinderbezoek voor een Speerdistel in de berm van de Rijnbandijk bij Kesteren.
20 juli Koninklijk vlinderbezoek voor een Speerdistel in de berm van de Rijnbandijk bij Kesteren. Henk van der Kooij

Weer koninklijk bezoek

KESTEREN - Zaterdag 20 juli heeft het heerlijk geregend. Einde middag werd het droog en ben ik gaan fietsen. Fietsen zo goed voor geest en lichaam. Op de terugweg werd ik op de Rijnbandijk bij Kesteren verrast door een bijzonder vlinder in de bloemrijke dijkberm.

Snel afgestapt. Natuurlijk fladderde de vlinder weg, maar gelukkig streek de vlinder verder op neer op een andere bloem. Met camera het plaatje vastgelegd en u ziet … een koninginnenpage! Weer koninklijk bezoek! Bij mijn weten door mij nog nooit gezien in Nederland, wel in het buitenland. Hoe bijzonder. Ga je even tussen de onweersbuien door fietsen en krijg je vlak bij huis deze kleurrijke verschijning te zien. Onbetaalbaar. Taart eten is er niets bij. Ik heb genoten van dit prachtige schepsel. Wat een gratie.

Natuurlijk thuis gegoocheld op internet bij de Vlinderstichting. ‘De koninginnenpage profiteert van warme zomers en breidt de laatste jaren flink noordwaarts uit. Het is een vrij schaarse standvlinder, die vooral in de zuidelijke helft van ons land wordt waargenomen.’ Mijn advies: trek er de komende maanden in ons Rivierengebied, als de gezondheid het toelaat, lopend of fietsend op uit. De trefkans om deze koninklijke grote page te zien, is namelijk het grootst in de tweede helft van juli, in augustus en begin september. En bekijk nog eens de foto: een waarschijnlijk net uit een pop gekomen vlinder, zo gaaf namelijk, op een fraai bloeiende speerdistel. Wat een geluk dat deze berm nog niet gemaaid was!