Fraai mannetje Roodborsttapuit op uitkijkpost met voedsel tussen de poten bij Tollewaard-klompenpad. (Henk van der Kooij)
Fraai mannetje Roodborsttapuit op uitkijkpost met voedsel tussen de poten bij Tollewaard-klompenpad. (Henk van der Kooij)

De zomerse R–B–T–P

LIENDEN - Een hele mondvol! Ik kende deze vogelsoort nauwelijks. Een gezegde is: onbekend maat onbemind. Maar voor deze vogel geldt wat mij betreft: kennen doet beminnen!

Op half mei viel mijn oog op een vogeltje van ongeveer 12 cm op prikkeldraad. De verrekijker gaf uitkomst: ik keek naar een mannetje R-B-T-P, een rood-borst-ta-puit! Even later kreeg ik ook het vrouwtje te zien. Het paartje was en is te zien ( deze week de vogels hier nog gezien) aan het begin van het klompenpad door De Tollewaard bij Lienden.
U ziet op de foto een volwassen mannetje. Met mij zegt u ongetwijfeld, oei wat een outlook! De mannetjes zijn duidelijk goed herkenbaar met zwarte kop, een witte kraag en feloranje borst. R-B-T-P’s zijn vogels van open tot halfopen terreinen met een grote verscheidenheid aan planten. Vanaf een uitkijkpost wordt het grootste deel van het uit insecten en ander klein gedierte bestaande voedsel opgespoord. De foto toont een echte insectensnavel: net een pincet. Ik ben de soort de afgelopen maanden tegengekomen in de moerasruigten van de Maneswaard bij Opheusden bij de dijk (zeker twee paar) en in De Tollewaard telde ik op een dag zelfs drie verschillende mannetjes. Allemaal bij stukjes die de afgelopen maanden niet gemaaid zijn. Roodborsttapuiten zijn vooral zomergasten: hoe verrijken ze toch die fraaie plant- en bloemrijke rijke stukjes in ons Rivierengebied. Hoe waardevol zijn deze restanten natuur in onze uiterwaarden!