Huissens toptalent Aniek Janssen een jaartje geleden, kersvers Nederlands kampioen schoolvoetbal 2018. Op de foto met ex-prof/cultheld Nathan Rutjes.
Huissens toptalent Aniek Janssen een jaartje geleden, kersvers Nederlands kampioen schoolvoetbal 2018. Op de foto met ex-prof/cultheld Nathan Rutjes.

Aniek Janssen (RKHVV) in Oranje onder 14

De nieuwe Lieke Martens komt uit Huissen

Tekst: Hans Schmeinck

De Oranje Leeuwinnen gaan als een speer. Na de winst op het EK van 2017 gaan ze misschien wel aan de haal met de titel op het WK in Frankrijk. Dat begint over een week (zie ook kader). Het is goed te weten dat de opvolgster voor Lieke Martens klaar staat. Ofwel Aniek Janssen uit Huissen.

Met haar paardenstaart heeft Aniek (13) behoorlijk wat weg van de Beste Voetbalster van de Wereld (2017-2018). Het Huissense talent draagt tevens het zelfde rugnummer (11) als Martens, is aanvaller en komt graag vanaf links. Maar belangrijker nog, ze heeft net als de Oranje-spits ook scoringsdrift, snelheid en indrukwekkende passeerbewegingen in huis. RKHVV boft maar met zo'n topper in de dop als Aniek. Ze speelt wel in een jongensteam overigens, Onder 13-1. Met het team van haar school, de Abacus in Huissen, werd ze vorig jaar (en het jaar ervoor) nationaal kampioen Schoolvoetbal en absoluut topscorer.Net als Martens speelt Aniek ook in Oranje, zij het wel enkele leeftijdscategorieën lager. ,,Het is mijn droom om in het echte Nederlands elftal voor vrouwen uit te komen'', zegt ze. Dat het meer dan een droom kan worden en dat ze goed op weg is bewijst haar opname in Oranje Onder 14.

Toptalenten

Met die selectie werkte Aniek onlangs een oefenstage af in Duitsland. Met drie duels tegen Duitse selectieteams, die alle werden gewonnen. Haar vader, Michel Janssen: ,,Voor de beeldvorming. De deelstaat Westfalen telt alleen al 1 miljoen vrouwelijke voetballers. In Nederland zijn er in totaal 1,2 miljoen voetballers, vrouwen én mannen.''

Tijdens de oefenduels zat de Huissense als enige van alle speelsters maar één helft reserve, stond verder telkens in de basis en scoorde bovendien. Mede daardoor mag ze (voor het derde jaar op rij) meedoen aan het Toptalententoernooi van de KNVB op 16 juni in Schalkhaar.
Michel: ,,Dan start volgend seizoen de selectie voor nationaal Onder15. In principe vormen die meiden de basis om over twee jaar te starten met het kwalificatietoernooi voor EK O17.'' Daar hoopt de Huissense natuurlijk aan mee te doen.
Verder nog wensen? ,,Ik ga komend seizoen naar RKHVV JO15-1. Maar ik hoop dat ik snel door een betaald voetbal club wordt opgemerkt'', aldus Aniek. ,,Liefst Feyenoord, maar dat heeft geen vrouwenteam. En de meidentak is nog in ontwikkeling. Het allerliefste zou ik gaan spelen voor Bayern München en…. Barcelona.'' Waar haar 'voorbeeld' Lieke Martens de sterren van de hemel speelt.

WK Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen starten het WK op dinsdag 11 juni met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, daarna volgen Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni). De 8e finales zijn 22, 23, 24 en 25 juni. De kwartfinales 27, 28 en 29 juni, de halve finales 2 en 3 juli en de eindstrijd zaterdag 6 juli. Aniek: ,,We rijden er niet naar toe of zo, maar ik ga het natuurlijk wel kijken op tv.''