25 mei Lienden. Broedende fuut trekt plantenmateriaal over eieren bij gevaar. (foto: Henk van der Kooij)
25 mei Lienden. Broedende fuut trekt plantenmateriaal over eieren bij gevaar. (foto: Henk van der Kooij)

De flitsend knappe en slimme duiker

LIENDEN - Onze plassen, kolken en waaien herbergen futen. Futen zijn in het broedseizoen beauty’s: hun roodachtig-bruine en zwarte bakkebaarden en zwarte kuif steken fraai af tegen het witte gezicht. In het veld zijn vrouwtjes en mannetjes moeilijk te onderscheiden.


Futen zijn uitstekende duikers. Ze vangen vooral vis. Op de foto is de lange, stevige, dolkachtige snavel te zien. De vissen worden meestal gevangen op plaatsen waar geen dichte plantengroei is. De fuut kan zelfs tot meer dan 40 meter duiken!
De fuut is in ons Rivierengebied een regelmatige broedvogel. Het nest is een drijvend hoop plantaardig materiaal. Het nest op de foto ligt met rietstengels verstevigd op drijfbladeren van de gele plomp. Het komt vaak voor dat het nest wat in het water wegzakt en in de broedperiode opgehoogd moet worden. Op de foto ziet u de fuut niet in broedhouding. Er is gevaar en daarom trekt de broedende fuut met snelle snavelbewegingen wat plantenmateriaal over de eieren. Hoe verzint die het! Een voorbijganger ziet dan alleen een hoopje planten drijven en overvliegende eierrovers zoals kraaien zullen de eieren niet gemakkelijk vinden. Bovendien voorkomt de broedende fuut met het plantenmateriaal dat de eieren snel afkoelen. Toch wonderlijk mooi gedrag van deze zwemmende schepsels die in ons Rivierengebied volop te zien zijn.