Puur geluk bij Vera ten Westeneind en moeder en zusje bij haar eerste officiële speelminuten voor PSV vrouwen recent. Daarna volgde pure pech.
(foto: Jan Willem van Zandvoort, Photo-prestige.nl)
Puur geluk bij Vera ten Westeneind en moeder en zusje bij haar eerste officiële speelminuten voor PSV vrouwen recent. Daarna volgde pure pech. (foto: Jan Willem van Zandvoort, Photo-prestige.nl)

Wéér zware knieblessure Vera ten Westeneind

'Ik wil sterker dan ooit terug komen'

Tekst: Hans Schmeinck

De eerste nachtmerrie en de nasleep -voorste kruisband gescheurd linkerknie- leek enkele weken geleden over. Een nieuwe -voorste kruisband gescheurd réchterknie- volgde echter drie weken geleden. En vorige week daaroverheen een nieuwe onheilstijding voor voetbalster Vera ten Westeneind (21). Haar contract bij PSV vrouwen is niet verlengd. Hoeveel leed kan een jonge sporter verdragen?

De uit Huissen afkomstige rossige verdedigster hoorde vorige week van PSV dat haar contract niet verlengd wordt. Volgens Vera was de twijfel of ze na opnieuw een zware knieblessure en een jaar revalidatie weer volledig fit zou kunnen raken, te groot. ,,Ik ben boos, verdrietig en teleurgesteld tegelijk. Ik had gehoopt dat ze geloof in me zouden hebben en me zouden willen steunen.'' Dat kon er nog wel bij. Not! Want drie weken geleden scheurde ze tijdens een training bij PSV de voorste kruisband van haar rechterknie volledig af. Ze wordt op 24 mei geopereerd wordt in Geldrop, en dan wacht de bij Jonge Kracht opgegroeide voetbalster (wéér) een jaar revalidatie.
Deze zware knieblessure is de tweede nachtmerrie in nog geen twee jaar voor haar, want medio 2017 scheurde ze de voorste knieband van haar linkerknie. Dat kostte al ruim een jaar revalidatie, waardoor ze als jeugdinternational al een EK (onder 20) en een WK (onder 21) miste.
En als speelster van PSV liep ze 1,5 seizoen mis. Ze maakte pas sinds eind vorig jaar speeltijd, in oefenduels. Onlangs werd haar doorzettingsvermogen beloond met een invalbeurt in een officiële wedstrijd.

Oranje

Toch snapt ze wel, een beetje, dat PSV niet met haar door wil. ,,Zakelijk gezien, ja. Maar ik zou zelfs van mijn maandelijkse toelage af willen zien, als ik maar bij de selectie betrokken zou mogen blijven. Je voelt je al alleen als je moet revalideren, zo zonder club helemaal.''
Ten Westeneind zegt PSV dankbaar te zijn voor de kans die ze heeft gekregen. ,,Ik baal er verschrikkelijk van dat ik niet heb kunnen brengen wat ik van plan was en waartoe ik in staat ben.'' Zijn er wellicht al andere clubs die haar, ondanks de blessure, zouden willen hebben? ,,Ja, Eldenia.''
Maar dat zou een stap naar de amateurs betekenen. Al speelt het vrouwenteam van de Eldense vereniging wel op het op een na hoogste niveau van de amateurs, de hoofdklasse (B). En pakt -hoogstwaarschijnlijk- de titel. ,,Of ik dat wil? Het is nu nog te vroeg om daar mee bezig te zijn. Ik wil sterker dan ooit terugkomen en ik heb mijn droom om profspeelster te worden en voor Oranje uit te komen echt nog niet uit m'n hoofd gezet.''

Revalideren op Papendal?

PSV heeft Vera revalidatie aangeboden via haar medisch partner Topsupport in Eindhoven. Maar hoewel ze daar nu met een fysiotherapeut werkt om haar knie 'klaar' te maken voor de operatie (zie boven), weet ze niet of gebruik gaat maken van die optie.
,,Dicht bij huis (ze woont voornamelijk bij haar moeder in Angeren, HS) revalideren is handiger. Misschien op Papendal.''