Enkele foto's van 20 jaar Betuws Oorlogsmuseum. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)
Enkele foto's van 20 jaar Betuws Oorlogsmuseum. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)

Betuws Oorlogsmuseum twintig jaar

HETEREN - Eind april 1999 werd het museum geopend door een aantal Poolse veteranen en de burgemeester van Heteren. Het museum moest nog ontdekt worden. Iedereen weet het verhaal van Arnhem maar de Betuwe was voor een hoop bezoekers geheel nieuw.

Vanuit Engeland werd spontaan gereageerd. De Engelsen kregen nu een stuk erkenning voor hun strijd in de Betuwe. Veel veteranen schonken hun embleem of zelfs complete uniformen aan het museum. Sommigen bezochten 19 jaar lang het museum. Ook Amerikanen van de 101st Airborne Division bezochten het museum. Het was moeilijk om alle 16 verschillende nationaliteiten die hier in de Betuwe hadden gevochten bij elkaar te krijgen. Maar met hulp van de veteranen is het gelukt. Ook de bezoekers hebben veel voorwerpen geschonken aan dit museum. Al de items met het verhaal erbij brengen de historie tot leven.

Het aantal veteranen dat nu nog komt, is minimaal. Maar de belangstelling voor deze WO2-periode neemt alleen maar toe. "Met het museum proberen we de geschiedenis van de Betuwe levend te houden. Mocht u misschien nog iets uit deze periode tegenkomen denkt u dan aan dit museum? Hier krijgt het een mooie plek. Momenteel ziet u in het museum een foto presentatie over de afgelopen twintig jaar. En een expositie over de meidagen van 1940 en bevrijding in 1945. Deze is tot eind juli, daarna wordt het museum geheel veranderd in verband met de herdenking van 75 jaar Operatie Market - Garden."

Betuws Oorlogsmuseum, Onze Lieve Vrouwestraat 36, Heteren; www.betuwsoorlogsmuseum.nl; 026 4722285.