De ligging van Huis Kortenhoeve. (foto: GoogleMaps)
De ligging van Huis Kortenhoeve. (foto: GoogleMaps)

Adellijke Huis Kortenhoeve in het Streekmuseum Ommeren

OMMEREN - Op maandag 8 april om 20.15 uur ontvangt de Historische Kring in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren spreker Dr. F. Th. J. Godin. Deze houdt een lezing over Huize Kortenhoeve in Eck en Wiel.

Dit adellijke huis ligt ten zuiden van de Burgemeester Verbrughweg en iets ten westen van de kruising met de Vlissingsestraat. In 1825 had het terrein nog een langgerekte vorm. Dit is inclusief de grachten die ook nu nog herkenbaar zijn. Het latere 19de-eeuwse huis is kleiner geworden. Jacobus Anspach (1830-1909) heeft naar een voormalig kasteel op deze plek onderzoek gedaan. Hij richtte zich op een oude familieoorkonde uit het archief van de familie Panthaleon van Eck. Stond er inderdaad in 1266 nog een kasteel, of was het een misverstand?

Spreker heeft ook hier onderzoek naar gedaan. De plek Kortenhoeve kent een geschiedenis van bijna zeven eeuwen. Het huidige huis heeft, ondanks vele verbouwingen, nog steeds veertiende eeuwse bouwdelen. Vanaf de zeventiende eeuw werd het huis bewoond door de adellijke familie Cocq van Delwijnen. Daarna vestigde aan het einde van de negentiende eeuw, het burgemeestersgeslacht Verbrugh zich er. In het midden van de twintigste eeuw kwam er de fruittelersfamilie Vonk, die huis en boomgaard pachtte in een maatschap met Verbrugh. Begin jaren zeventig werd het huis door de familie Verbrugh verkocht aan Stichting L'Abri die er een bezinningscentrum in houdt. Spreker ondersteunt zijn verhaal met veel historische foto’s en afbeeldingen.

Het Streekmuseum, Provincialeweg 21 in Ommeren, heeft voldoende en gratis parkeergelegenheid. Zaal open vanaf 20.00 uur.