Het gesloopte gemeentehuis in Ochten. (foto: Henk Hoogeveen (RCE)
Het gesloopte gemeentehuis in Ochten. (foto: Henk Hoogeveen (RCE)

Wederopbouw

in het Streekmuseum

OMMEREN - Op maandagavond 11 maart om 20.00 uur houdt drs. Roger Crols in het Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren een lezing over de Wederopbouwperiode van de Betuwse dorpen na de Tweede Wereld Oorlog.

Roger, werkzaam bij het Gelders Genootschap, is Architectuurhistoricus en adviseur Erfgoed. Zijn specialiteit is de Wederopbouwperiode. Deze duurde vanaf het begin van de oorlog tot ongeveer midden zeventiger jaren. Een in onze streek bekend voorbeeld van de Wederopbouw periode is het gesloopte gemeentehuis in Ochten. Daar is nu een supermarkt op teruggezet. Toch is er nog veel van dat wat in de Wederopbouw periode is gebouwd behouden. Een aantal van die bouwwerken is nu gemeentelijk of rijksmonument. De wederopbouw betrof in de Betuwe niet alleen het herstel van de grote oorlogsschade maar ook de aanpak van de dorpsuitbreidingen (vroeg-naoorlogse wijken) en de bouw van nieuwe boerderijen.

De architectuur vernieuwde zich in die periode ook door de toepassing van tal van nieuwe bouwmaterialen en werkwijzen. Maar veel van wat toen is gerealiseerd wordt nu bedreigd door afbraak door bijvoorbeeld gewijzigde woonwensen. Roger Crols schetst in zijn lezing op 11 maart een beeld van de architectuur en bouwontwikkelingen in ons land in het algemeen en in de Betuwe in het bijzonder. Wat maakt de Wederopbouw periode in de Betuwe uniek in de rest van Gelderland? Het wordt een interessante lezing voor jong en oud, voor iedereen die belangstelling heeft voor de recente geschiedenis. Het Streekmuseum heeft voldoende en gratis parkeergelegenheid.