Een van de vele fraaie quilts. (foto: De Voorhof)
Een van de vele fraaie quilts. (foto: De Voorhof)

Quilts vertellen levens-

verhalen in De Voorhof

KESTEREN - Natuur, reizen, mensen, gevoelens, hoop, licht, warmte en vertrouwen. Al deze items komen onder het thema That’s life! aan bod op de quiltexpositie in De Voorhof.

In het kerkelijk centrum aan de Nedereindsestraat 30C in Kesteren kunnen dan op vrijdag 15 maart van 14.30-20.30 uur en op zaterdag 16 maart van 10.30-16.30 uur dekens, kussens, wandkleden en andere prachtige werkstukken worden bewonderd. De entree is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Bij quilten gaat het om – simpel gezegd – het aan elkaar naaien van lapjes (patchwork) en, met een dikkere laag er tussen, aan elkaar stikken in mooie patronen. Dit verbinden van minimaal drie lagen stof, met kleine steekjes, wordt quilten genoemd. Deze techniek ontstond eeuwen geleden uit pure armoede. Tegenwoordig is het meer een hobby.

Dat geldt ook voor de Voorhofquiltgroep, in 1993 opgericht door de onlangs overleden Dieneke Kronenburg. Van september tot mei komen een tiental leden elke drie weken op dinsdagavond in De Voorhof bijeen om elkaars vorderingen te bewonderen, verhalen te horen, ideeën op te doen en samen te quilten. Iedereen heeft een eigen stijl, achtergrond, verhaal en voorkeur. Zo zijn er vrouwen (mannen zijn er nog niet maar wel welkom) die bij voorkeur volgens de oude patronen en traditionele methodes werken. Maar er zijn er ook die liever met moderne stoffen, de naaimachine en het snijmes in de weer zijn. Ook wordt geëxperimenteerd met verf, textielvreemde materialen en nieuwe technieken. Elke quilt, groot of klein, en elk werkstuk heeft dus een eigen (levens)verhaal.