Kwartjes rapen tijdens het Taalmaatjescafé

BETUWE - Afgelopen woensdagochtend hielden Stichting Welzijn Lingewaard en Forte Welzijn in Taalmaatjescafé een Workshop Trauma-Sensitieve Ondersteuning. Samen met Anne van den Ouwelant van de Trauma-Company leerden taalmaatjes signalen her- en kennen.

Een trauma raakt iedereen. Hersenfuncties ontwikkelen zich op basis van ervaringen. Ernstige negatieve ervaringen zorgen ervoor dat de alarmbel continue aanstaat. Hierdoor kan leren bijvoorbeeld lastig zijn. Of plannen. Of een bezoek aan het gemeentehuis. Trauma is een thema dat op verschillende niveaus in ieders leven speelt. Dit vraagt om zorgvuldig omgaan met elkaar. En het begrijpen van wat een trauma is. De training van Anne maakte dat je daarna vanuit een andere bril de (vluchtelingen)wereld in kijkt. Of zoals de taalmaatjes dat zelf formuleerden: ‘Het raakt me... en dan kan ik er wat mee.’ ’Dit voorkomt dat ik voortaan te snel zal oordelen.’ ‘Rijk! Overal zijn kwartjes gevallen, ik hoef ze alleen maar op te rapen.’

Wat kan een taalmaatje/begeleider betekenen? Een maatje kan helpen om een negatieve ervaringen opnieuw te framen. Gewoon, door er te zijn en de ander te zien. Naast de ander te staan en een tijdelijk een (talig en cultureel) steuntje in de rug te zijn. Met als doel dat iemand makkelijker mee kan doen in de Nederlandse samenleving. Natuurlijk vraagt een diepgaand trauma altijd om professionele therapeutische ondersteuning en valt buiten het maatjesschap.
Ook taalmaatje worden? Kijk eens bij www.fortewelzijn.nl of www.swlingewaard.nl. Of bel met Saskia Henze: 06 46375070.