Hoge eksternesten vangen veel wind, maar waaien zelden uit! (foto: Henk van der Kooij)
Hoge eksternesten vangen veel wind, maar waaien zelden uit! (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Dwaze foto? Een nestwonder!

BETUWE - De nesttijd is weer aangebroken, dat kan iedereen die buiten komt zien. En zo’n bouwsel als op de foto kan niemand missen. Wel natuurlijk omhoog kijken. Wat een nest: zeker een meter hoog.

Ik kan me niet heugen ooit zo’n nest gezien te hebben. Is het een doorzak- of uitzakwoning? Een twee-onder-één-kap-nest? Het is zo te zien een nest met een dak. Voor wat beschutting denk ik.
U weet waarschijnlijk wel van welke vogel dit nest is. Van onze welbekende ekster. Eksters komen in ons Rivierengebied overal voor, zowel in de dorpen als bij de boerderijen. Als er maar hoge bomen staan.

Misschien vraagt u zich af waarom ik zo’n foto heb ingestuurd? Mag ik uw vraag met een tegenvraag beantwoorden? Hebt u uw pet wel eens voor zulke nestbouwers afgenomen? Wat?! Ja, uw pet … want wat zij presteren, kunnen wij mensen absoluut niet. Probeert u maar eens een nest in een boom in elkaar te flansen. Weet dat bij een beetje wind uw takken naar beneden kletteren. Hoge nesten vangen veel wind. En toch in de natuur waaien ze zelden uit! Vogels leveren geweldige bouwprestaties.

Weet u wat ook wonderlijk is? De jongen kijken het bouwen niet af van hun ouders en ze krijgen ook geen les in nestbouw. Op de een of andere manier zit het bouwpatroon gewoon in hun vogelkop. Koppie koppie! Hoe komen ze toch aan die kennis? U mag antwoorden. Hopelijk vindt u voortaan vogelbouwsels ook boeiend!