23 januari. Een roodborst met oranje 'gezicht'  en borst op de voertafel in een besneeuwde tuin. (foto: Henk van der Kooij)
23 januari. Een roodborst met oranje 'gezicht' en borst op de voertafel in een besneeuwde tuin. (foto: Henk van der Kooij)

Onze oranje roodborst

BETUWE - Het is winter. Eén van de weinige vogels die in de winter wel eens zingend te horen is, is de roodborst. Het grappige is dat niet alleen de mannetjes, maar ook de vrouwtjes zingen. Het geluid vind ik (Henk van der Kooij) bijzonder.

Bijzonder omdat er zoveel gevoel in zit. De zang begint vaak met enkele hoge noten, waarop al snel een waterval van ongelooflijk mooie, heldere noten volgt… je kunt er wat melancholiek van worden als het geluid klinkt op een mistige wintermorgen.

Op de foto ziet u een roodborst op de voertafel. Schitterend die oranje borst. En dan die oogjes, net kraalogen. En wat kijkt de vogel naar me. Om te knuffelen. Wist u dat de temperatuur van zo’n kleine vogel al gauw 41 graden Celsius is? Toen ik de foto vanuit mijn huis nam, was de buitentemperatuur 0 graden. Een verschil van ruim 40 graden! Wauw. Hoe redt zo’n vogeltje het? Wij isoleren tegenwoordig meer en meer onze huizen. Wij moeten een dikke winterjas aantrekken tegen de kou. Een roodborst heeft van de Schepper een schitterend verenpakket meegekregen, wat bij echte kou fors uitgezet kan worden en door het vasthouden van meer lucht goed isoleert. Wel moet zo’n vogeltje in het winterhalfjaar goed eten. U ziet op de foto de spitse snavel: een echte insectensnavel. Maar met kou en sneeuw moet de vogel minder kieskeurig zijn. Vandaar dat roodborsten dan graag gebruik maakt van onze voertafels. Laten we ze niet vergeten.