Bijschrift: Enrico Lacruz uit Huissen is Nederlands kampioen, na de zege op Ferenc Soepboer (rood).
(Beeld: NOS)
Bijschrift: Enrico Lacruz uit Huissen is Nederlands kampioen, na de zege op Ferenc Soepboer (rood). (Beeld: NOS) Foto:

Huissense bokser is back!

Na NK wil Enrico Lacruz meer

Hij twijfelde enige tijd geleden even aan zichzelf. 'Kan ik het nog wel?'. Het antwoord kwam al snel voor Enrico Lacruz. Ja, de bokser uit Huissen kan het nog. Na zijn soevereine partijen vorig weekend en uiteindelijk de zege op het NK zondag, wil Lacruz meer. Zeker internationaal gezien. Vooral noodzakelijk voor zijn droom, goud in Tokio 2020.

Tekst: Hans Schmeinck

'Bam, bam'. Zegt Enrico Lacruz (25) over zijn partij in de halve finale op het Nederlands Kampioenschap elite boksen tegen Naser Shala, vorige zaterdag in Rotterdam. ,,De scheidsrechter had hem al een twee keer acht tellen gegeven. En daarna nog eens en toen was het na twee ronden al klaar.'' De superlichtgewicht (tot 64 kg) uit Huissen vertelt over zijn tactiek. ,,Rustig blijven, maar hard en gericht uithalen. Het lukte goed.''

De dag erna wachtte in de finale Ferenc Soepboer. Het werd een mooie partij in het tjokvolle World Hotel Wings op Rotterdam Airport, waarin Soepboer aardig meekwam. Maar toch duidelijk zijn meerdere moest erkennen in Lacruz. ,,Ook in de finale ging het lekker. Uiteindelijk won ik ruim op punten.'' En zette de 62,2 kilo wegende Huissenaar de titel Nederlands kampioen elite boksen 2019 in het superlichtgewicht op zijn naam.

Van een feestje kwam het evenwel niet. ,,Nee, gewoon rustig aan gedaan. Ik moest de volgende dag weer trainen'', vertelde Lacruz daags na de gewonnen finale op het NK. De sporter met een hernieuwde A-status van sportkoepel NOC*NSF heeft grote(re) plannen.

Via WK naar Tokio

Die plannen zijn internationaal en bedoeld om het grote doel, een gouden medaille op de Olympische Spelen (zie ook kader), te halen. Om zich überhaupt voor 'Tokio 2020' te kwalificeren volgt een intensief programma. Eerste 'horde' zijn de European Games in Minsk (Wit-Rusland) in juni, waar Lacruz zich voor het WK -in september in het Russische Sotsji- hoopt te plaatsen.

,,Daar moet ik bij de beste zes van de wereld eindigen om naar Tokio te kunnen. Het wordt zwaar, want sinds kort boks ik in een hogere gewichtsklasse. Dat is al wennen, maar omdat er een gewichtsklasse is opgeheven is er ook nog eens meer concurrentie.'' Maar de Huissenaar, Olympier tijdens Rio 2016, voelt zich goed. He's back, zoals ze in Amerika zeggen.

Dat was eind vorig jaar wel anders. Lacruz had er pas twee partijen op zitten na zijn operatie en herstel aan zijn (rechter)bokshand. ,,Toen dacht ik nadat ik verloor in de interland tegen de USA even 'kan ik het nog wel?'. Maar ja, ik kan het zeker nog. Ik heb op het NK heerlijk voluit gestoten.''

                                        

Tokio: boksen no go?

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schrapte eind november vorig jaar boksen van het programma op de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar zomer. Reden: aanhoudende (financiële) problemen bij de wereldboksbond AIBA. Enrico Lacruz schrok zich wezenloos en zag zijn droom om goud te halen in Tokio even vervliegen. ,,Maar ik maak me er niet meer druk om, want als het goed is gaat het IOC het zonder hulp van AIBA zelf organiseren.''