Hertogdom Gelre in de Middeleeuwen.
Hertogdom Gelre in de Middeleeuwen.

Ridder van Gelre

René Arendsen komt naar Elst

ELST - Dinsdag 5 februari om 20.00 uur is in Het Wapen van Elst, Dorpsstraat 28 in Elst de lezing van historicus René Arendsen met de titel 'Hertogdom Gelre'.

Inhoud van de voordracht: De traditionele vaderlandse geschiedenis die wij op school leren, is een zeer gekleurde, eenzijdige benadering van de Nederlandse geschiedenis, die geen recht doet aan de provincies buiten Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Gelderland heeft bijvoorbeeld een totaal ander verleden dan steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. De bloeitijd van Nijmegen, Arnhem, Zutphen en veel andere Gelderse plaatsen lag in de middeleeuwen.

Over het roemruchte hertogdom Gelre (1339 - 1795) lezen we in boeken over de Nederlandse geschiedenis niks tot zeer weinig. Dat is onterecht. De Gelderse geschiedenis is een prachtig waargebeurd verhaal, maar bleef tot nu toe zwaar onderbelicht. Zelfs hier in Gelderland.Wie de echte geschiedenis van Gelderland kent, kijkt nooit meer hetzelfde naar de omgeving, waar hij of zij woont.

Naast zijn werk voor Omroep Gelderland studeerde René de afgelopen jaren geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde af met een achtdelige tv-serie over de familie Oranje-Nassau in Gelderland met de titel 'In naam van Oranje'. 'Ridders van Gelre' van Omroep Gelderland is daar eigenlijk een vervolg op.

De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Niet-leden betalen een bijdrage van drie euro.