Streekmuseum Baron van Brakell. (foto: PR Streekmuseum Baron van Brakell)
Streekmuseum Baron van Brakell. (foto: PR Streekmuseum Baron van Brakell)

Betuwse humor in Streekmuseum

OMMEREN - Op maandagavond 14 januari om 20.00 uur wordt er in Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren door streekgenoot Piet Verwoert een lezing gehouden met als titel ‘Humor in de Betuwe’.

Verwoert schreef als redacteur bijna veertig jaar voor regionale kranten en publiceerde diverse boeken over ‘zijn’ Midden Betuwe. Als verslaggever schreef hij over gebeurtenissen in de streek en de politiek. Tijdens zijn werk merkte hij dat de ‘echte’ Betuwenaar over heel veel humor beschikt. Al zijn gesprekken, met bewoners, observaties en verdere research gaan nu leiden tot een nieuw boek van zijn hand.

Verwoert heeft zijn lezing onderverdeeld in een groot aantal herkenbare onderwerpen. Het gaat dan om grappen en kwinkslagen, alsmede sterke verhalen over hoe het de Betuwenaar verging als er iets mis was of kon gebeuren met zijn gezondheid, over het leven en werken op het boerenbedrijf. Maar ook over de grillen en grollen van de lokale middenstand. Uitgebreid wordt verhaald over de veldwachter, later de lokale politieagenten, dito de brandweer.

Ook belangrijke humor bronnen voor Verwoert waren ‘de derde helft’ bij voedbalclub FC Lienden, en wat hem allemaal ter ore kwam in de gemeentehuizen van onder andere Lienden, Opheusden, Buren en Maurik. In zijn lezing zal Piet niet schuwen de nodige namen te noemen die onlosmakend gekoppeld zijn aan leuke gebeurtenissen. Het wordt een lezing met veel herkenningspunten. Gratis toegang voor een ieder met interesse in heden en verleden. Zaal open vanaf half acht.

Alzheimer Café Overbetuwe

OVERBETUWE - Woensdag 16 januari vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden.

De bijeenkomst is voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie. Vanaf nu is zalencentrum Onder de Toren de nieuwe locatie voor de bijeenkomsten van het Alzheimer Café.

Als onderwerp voor deze avond is gekozen voor het 'niet-pluis' gevoel. Wanneer we ouder worden hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Geen reden om je ongerust te maken, maar het wordt anders wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer zo goed kunt nadenken en dat het warrig is in je hoofd. Vanavond vertelt huisarts Hugo Hardeman uit Herveld over het vermoeden van dementie en hoe je hiermee verder kunt.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Men is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Renate Buitenhuis, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 11197525 of R.Buitenhuis@alzheimervrijwilligers.nl.