Fraaie lichte jonge buizerd in  heerlijke winterzonnetje bij HIen speurend naar prooi. (foto: Henk van der Kooij)
Fraaie lichte jonge buizerd in heerlijke winterzonnetje bij HIen speurend naar prooi. (foto: Henk van der Kooij)

De miauwende prooi-jager

BETUWE - Er komen in ons Rivierengebied dag- en nachtroofvogels voor. Bij de tweede groep moeten we denken aan de geweldig boeiende, wijze uilen. De meest algemene dagroofvogel van ons buitengebied – ook landelijk (met ruin 10.000 broedparen) – is de buizerd.

U en jij hebben vast wel eens een miauwend geluid gehoord, voordat u of jij de vogel zag. Zeker als de vogel schroevend op de thermiek rondjes draaide hoog aan de lucht. Ik verwacht dan ook dat menigeen deze forse roofvogel kent. Heel vaak zijn ze in de graslanden en uiterwaarden zittend op een paaltje te zien.
Buizerds hebben een variabel verenkleed: er zijn lichte en donkere vormen. De foto toont een juveniele vogel (lichte vorm) in een schilderachtige boom, rustig op de uitkijk, speurend naar prooi op de grond. Als het zo lukt aan je eten te komen, is het toch wel makkelijk.
De foto is door mij (Henk van der Kooij) genomen bij Hien vanaf de Waalbandijk. De jonge buizerd zat heerlijk in de laagstaande winterzon in de fraaie boomrand iets westelijk van de Hiensche dorpskerk. De foto laat zien dat de vogel een zwarte snavel heeft met een gele waslaag over de snavelbasis. Weet dat dit schepsel vliegend al gauw een spanwijdte heeft van meer dan één meter!